Bombondžija Bosiljčić, Beograd

a WordPress rating system

Ovo je postalo kultno mesto. Mozete li da zamislite da u Beogradu, gradu od preko 2,5 miliona stanovnika, postoji samo jedan pravi, autenticni bombondžija, produkt nekih davno zaboravljenih vremena?

Sadašnji vlasnik je uspeo da sačuva i nastavi ono što je još zapoceo njegov deda 1936. godine. I zaista, nije samo tradicija u pitanju već je i kvalitet proizvoda na zavidnom nivou… Ratluci različitih vrsta, žele i druge vrste bombona donose radost vec skoro 80 godina Beogradjanima svih generacija. Mala radnja- od 28m2 koja odoleva vremenu nalazi se u centru Beograda u ulici Gavrila Principa.
Verujem da ima onih koji, kao i ja, vole uz kaficu da se zaslade. Danas se u kafićima uz kafu obično posluži neki kolačić ili čokoladica. Nekada je bio običaj, što su retke kafane i sada zadržale, da se uz kafu posluže ratluk i kisela voda. Zato ja volim, kad sam u prolazu, da svratim kod Bombondžije i kupim ratluk da uživam uz jutarnju kafu. Sama pomisao na sve te proizvode u njihovoj radnji me raduje.

Kad uđete i osetite miris svežeg ratluka, poželite odmah da ga pojedete. S obzirom da je to porodični posao, dnevno se prave relativno male količine ratluka, oko 50kg, i način izrade je sasvim drugačiji od industrijske proizvodnje. Sirovinska baza je ista, ali receptura i zanatska izrada nisu. Ovde se ne dodaju aditivi zato što se danju kuva, noću se ohladi i sutradan se ručno seče i odmah svež rasproda.

Prave se razne vrste ratluka, od klasičnih sa orasima do mog omiljenog ukusa sa pistaćima. Imate i od ananasa, čak i od, danas nezaobilazne, brusnice. Jedina mana je što kad kupite ne možete stati dok sve ne pojedete. :) Drug, koji živi preko puta Bombondžije, kaže da možeš da naručiš kakav god ratluk želiš, bilo kog ukusa i boje i oni mogu da vam naprave!

Osim ratluka radnjicu krasi nekoliko vrsta tvrdih bombona sa ukusom mentola, jagode, maline, žele bombone, lizalice, krive i ravne luše… Mlečne karamele, koje se još uvek mešaju ogromnom varjačom a onda seku na kockice, takođe su im jedan od specijaliteta. Bombonska masa, koja izlazi vrela, se mesi na mermernom stolu, kao i pre 75 godina. Ona se brzo hladi i onda se dodaju aditivi i boje. Od nje se prave tvrde, svilene bombone i lizalice. Lizalica ili kako smo ih nekad zvali „lilihip“ ima raznobojnih, šarenih i u obliku kišobrančića…

Možete biti sigurni da ćete u ovoj radnji dobiti savršene, sveže i kvalitetne proizvode za koje imate utisak da su pravljeni baš za vas, širok osmeh i dobru uslugu.

Jedina mana je što, ako nemate meru, možete lako da se ugojite uživajući u finom ratluku koji vam se topi u ustima…

Ako niste nikada bili moja preporuka je da obavezno svratite.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

a WordPress rating system
Bombondžija Bosiljčić, Beograd, 4.6 out of 5 based on 75 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Slatkiši, Zanati. Zabeležite stalnu vezu.

56 reagovanja na Bombondžija Bosiljčić, Beograd

  1. Stefke kaže:

    Jedina bombondžijska radnja u Srbiji pravi najbolji ratluk u Beogradu (a možda i šire). Moj prijatelj me je pozvao da vidim i mogu da kažem da sam PREZADOVOLJAN.

    a WordPress rating system
  2. kondor26 kaže:

    Da bih ste se vratili u mladost i vašarske čarolije ako ste u Beogradu ne propustite bombondžijsku radnju Bosiljčić u Gavrila Principa. Tu se vraćate u bezbrižno detinjstvo kad su drugi mislili o vama a vi grickali, lizali sladili se… Svaka im čast da još postoje a ratluk im je brend nad brendovima!

    a WordPress rating system
  3. nikicadavid kaže:

    Imao sam zadovoljstvo da upoznam vlasnike, bracu Bosiljcic radeci jedan TV prilog o njima. Prica je zaista jedinstvena i naterala me je, kao starog kafanskog hodocasnika da se vratim uzivanju u jutarnjoj kafi sa ratlukom. Prosto mi je neverovatno da vlasnici kafana i restorana, narocito onih sa prefiksom “ tradicionalni “ nemaju u svojoj ponudi kafu sa ratlukom. Ostavite gospodo keksice i cokoladice, za njih ima mesta u fensi restoranima, vratite se ratluku. Mozda on nece izazvati odusevljenje kod mladje populacije, ali tradicionalne kafane opstaju od gostiju zrelih godina. Sam tekst je jako dobar i daje objektivan prikaz ove jedinstvene zanatske radnjice.

    a WordPress rating system
  4. Nefertiti kaže:

    Bila je neka emisija o njima, o tome kako su sa dve vrste ratluka, koje je pravio njihov deda, došli do nekih , mislim, dvanaest vrsta…ono, kako pričaju o svom poslu, sa osmehom na usnama, govori da je u svaki proizvod ugradjena i ljubav – tako da nije ni čudo da svi hvale njihov ratluk. Treba ceniti svaki porodičan posao, a naročito ovakav – pun tradicije.

    a WordPress rating system
  5. bizzgirl kaže:

    Zivela sam preko puta radnje i skoro sve sam probala, sve im je odlicno, ratluk neprevazidjen!!!

    a WordPress rating system
  6. Gordana kaže:

    Imate ocenu 10. Svi ratluci su predivni. Ostalo nisam jos probala.

    a WordPress rating system
  7. arleta kaže:

    pa bas sam htela da navesem najbolji ratluk u gradu ali preduhitrena sam :) svaka cast,kvalitet se ceni..ko nije probao neka pozuri,ratluk se bukvalno topi u ustima,savsen je..

    a WordPress rating system
  8. samurajswush kaže:

    Bio sam tamo super su svi :) a tek one gomile slatkoga :)

    a WordPress rating system
  9. MarkoSi kaže:

    Malo je nezgodno stići do tamo jer je mimo glavnih puteva u gradu, ali vredi. Kada je vreme posta, obavezno tamo kupujem ratluk, a naročito me oduševljava onaj sa suvim šljivama. Ubedljivo je najbolji ratluk, pa ga čak šaljemo i prijateljima u inostranstvo.

    a WordPress rating system
  10. jasamja kaže:

    Činjenica da još uvek postoje ovakva mesta zvuči gotovo romantično, podseća na neka prošla i puno lepša vremena.

    a WordPress rating system
  11. Asja kaže:

    Obozavam ratluk koji se ovde prodaje

    a WordPress rating system
  12. Proigrac kaže:

    Bas sam juce bio u ovoj radnji. Cene su im malo vise nego obicno ali nije mi zao. Bonboni su prelepi, nemaju mane, uvek kupim malo vise da ostane bar za par dana…

    a WordPress rating system
  13. Andreasa kaže:

    Lepo je sto jos uvek postoje prodavnice koje podsecaju na davna vremena :)

    a WordPress rating system
  14. samael kaže:

    Slažem se da je ovo prava stvar i nešto što je zamrlo kod nas za razliku od naprimer Belgije i Švajcarske da se ovakvi zanati održavaju sa velikim uspehom. Trebala bi država stimulisati ovakve proizvođače ili bar smanjiti poreska opterećenja.

    a WordPress rating system

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.