PTT „Srbija“, Pošta 11074, Beograd (132 „Fontana“)

Ova pošta se nalazi u ul. Narodnih heroja na Novom Beogradu. Zivim u blizini pa u njoj već dugo, dugo obavljam redovne novčane transakcije (slanje pošiljki, uplate-isplate…), smatram da sam dovoljno sagledao način rada i kvalitet usluga i da mogu dati realnu ocenu ove organizacije u malom. Pritom, čisto radi poređenja, napominjem da sam pomenute poslove, silom prilika, završavao povremeno i u brojnim drugim poštama.

Nema potrebe da opisujem gužve, nervozu, glasne prigovore, obim posla i druge probleme koji su opštepoznati. Kada sve to imam u vidu i još kada zamislim sebe u ulozi službenika iza šaltera, mogu slobodno da zaključim: u ovoj pošti radi uigran tim, pravi kolektiv (kako je nekada bilo uobičajeno da se kaže) koji funkcioniše kao jedan. Za mene je oduvek bila tajna kako se postiže takav nivo saglasnosti i uigranosti u nekoj organizaciji? Kako se zajednički vešto, a skoro neprimetno, amortizuju konflikti i preusmeri neizbežna negativna energija? Verujte, to nije isto u drugim poštama i ne radi se tu o trudu, zalaganju, izgaranju, već o nekoj sinergiji svih službenika.

Bio sam svedok različitih situacija, kada stranka povišenim tonom ’drži predavanje’ o svemu što ne valja u pošti i državi Srbiji, kada agresivni nasilnici silom ’upadaju’ u poštu jer ne žele da poštuju red, neki preuzimaju na sebe pravo da zavode red, pojedinci ništa ne razumeju i pored svih objašnjenja, a bio sam svedok i očiglednih (barem meni) pokušaja da se na prevaru uzme novac uz tvrdnju da službenici nisu obavili isplatu ili slično. Ovde govorim o prevarantima, koji nisu stalni klijenti, i koji na ’frku’ pokušavaju da zbune službenike i uzmu novac računajući na nervozu ostalih klijenata i pritisak da se izbegne skandal. Zaposleni, međutim, reaguju staloženo, kontrolor diskretno priđe, ne diže ton, blokira šalter, vrši se prebrojavanje novca. Ako lik i dalje insistira da su ga pokrali, kontrolor predlaže da se pregleda snimak (sa kamere) i tu prestaje taj pokušaj iznude novca, a ’oštećeni’ za tri sekunde nestaje zauvek.
Pretpostavimo da je u pozadini ovakvog rada poslovna politika preduzeća Pošta Srbije (inače imaju veoma stroga i precizna pravila službe). Međutim, bio sam svedok u drugim poštama kada su i službenici podlegli pritiscima, podizali ton, bili neprijatni, izbegavali da priznaju (očiglednu) grešku… Neljubaznost, loša atmosfera među zaposlenima, netrpeljivost i preki pogledi lako se uočavaju sa strane, svakako se prenose na klijente, a ordražavaju na posao.
I u pošti ’Fontana’ s vremena na vreme se pojave novi službenici, po principu rotacije ili zbog popune upražnjenih radnih mesta. To su ljudi različitih karaktera, vaspitanja, u (za njih) novoj sredini. Ne poznaju stalne klijente… I tu nastaje ta magija, strankama skoro neprimetne asimilacije novajlija, kada oni postaju deo tima i celine…
Kada činjenice sagledate mojim očima i obratite pažnju na ove detalje, u bilo kojoj pošti, uočićete kako stvari funkcionišu i zašto vam čekanje u redu negde pada teže, a negde lakše. Zato sam morao da pohvalim rad pošte ’Fontana’.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

PTT "Srbija", Pošta 11074, Beograd (132 "Fontana"), 4.0 out of 5 based on 7 ratingsOvaj unos je objavljen pod Javni i servisi lokalne samouprave. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na PTT „Srbija“, Pošta 11074, Beograd (132 „Fontana“)

 1. kladik kaže:

  Bio sma u ovoj posti jednom prilikom, pre nekih godinu dana, mozda i vise. Nemam posebnih zapazanja. Kada sam bio,nije bila neka velika guzva.

 2. dragana kosic kaže:

  Meni je muka da udjem u Poste,ali sam par puta bila u ovoj i prilicno sam se iznenadila ljubaznoscu i uslugom…Mozda nisam potrfila guzve ali stvarno sam sve zavrsavala brzo…

 3. pipi kaže:

  Sve pohvale za ovu poštu, ali i u drugima je slicna atmosfera za sta su zaduzena precizna i stroga pravila sluzbe.

  • siki kaže:

   Kako sam i rekao, verujem da je poslovna politika JP takva, samo što ne uspevaju u svim poštama da je dosledno sprovedu.

 4. milenko kaže:

  Zanimljiva pošta. Plaćao sam račune par puta tamo al nisam primetio neku veliku razliku u odnosu na druge. Najgore je kad pored onolikih šaltera, radi samo jedan ili dva. A u pozadini vidiš radnice koje se šepure i kao nešto rade.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

 1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
 2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
 3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
 4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
 5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
 6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.