Milovan Danojlić, Kako je Dobrislav protrčao kroz Jugoslaviju

Možda je malo čudno danas pisati i kao novu preporučivati knjigu iz 70-ih, ali knjige, kada su vrhunske, predstavljaju neprolaznu vrednost, večitu sadašnjost, pa tako i ova, koja se bavi stvaralaštvom, životom i smrti nepriznatog pesnika Dobrislava S. Radenovića, govori mnogo, kako o kulturnoj sceni u SFRJ, tako i o mnogim idejama, strastima, ambicijama i mukama malih i „niščih“ koji bi želeli da se vinu preko svojih mogućnosti i talenta.
Sam autor je knjigu nazvao „savremenim esejom“, pa ćemo je i predstaviti kao takvu, iako se ovo delo može čitati i kao roman.

Prateći put seoskog učitelja iz Peći koji je podučavajući učenike i sam saznao šta je kultura i shvatio njenu lepotu i značaj, autor razvija razmišljanja o društvenoj pravdi, položaju kulture i stvaralaca, kiču i pravoj umetnosti, ali takođe, postavlja i pitanje o poziciji umetnosti u savremenom društvu i da li o tome treba da govori publika, kritičari, profesori ili vreme…
Ceo tekst je satirično intoniran, pisac je uložio veliki napor da dokumentarno potkrepi svoje stavove, a duhovito izlaganje čini da se ozbiljnost teme lakše prihvati i svari. U prvoj glavi „Glasovi iz podzemlja“, upoznaje nas sa osnovnom problematikom kojom će se baviti delo i tu unosi neke od tekstova tadašnje poezije koji kao da anticipiraju kasniju pojavu turbo-folka (npr. „šta se koga tiče što ja koljem svinjče, svinjče plače, a ja koljem jače“, „lađa plovi na primer, a prati je torpiljer“…). Duhovito komentarišući ove, a kasnije i stihove Dobrislavljevih pesama, pokazuje svu površnost i plitkost kiča, ali uvek sa neskrivenim simpatijama za autora, njegov trud i njegovu uverenost da stvara pravu i „visoku“ umetnost, što sve daje knjizi dodatni šarm. Epizodama iz pesnikovog života knjiga počinje da dobija i romanski potencijal što samo još više olakšava njeno čitanje i uživanje u njoj.

Milovan Danojlić je član SANU, poznat je kao pesnik pesama kako za decu, tako i za odrasle, dobitnik je i NIN-ove nagrade za roman „Oslobodioci i izdajnici“ i jedan je od većih živih srpskih pisaca, što je samo po sebi dovoljna preporuka za svaku njegovu knjigu. Ovo delo sam izdvojio i preporučio jer je nekako palo u senku drugih njegovih dela, a po svom kvalitetu ne zaslužuje takav tretman. Poput Dobrislava i ova knjiga je protrčala kroz Jugoslaviju, a zatim se neopravdano izgubila. Nova izdanja nisu skoro štampana, ali je u prošlosti izdato dovoljno primeraka koji se mogu naći po antikvarnicma, sajmovima knjiga ili u prodaji putem Interneta.
Za sve ljubitelje lepe pisane reči, satiričnog stila, filozofije kulture i slika lica i naličja društva i njegovog odnosa prema kulturi, knjiga „Kako je Dobrislav protrčao kroz Jugoslaviju“ će biti pravo uživanje i zato je preporučujem.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Milovan Danojlić, Kako je Dobrislav protrčao kroz Jugoslaviju, 4.7 out of 5 based on 12 ratingsOvaj unos je objavljen pod Knjige. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Milovan Danojlić, Kako je Dobrislav protrčao kroz Jugoslaviju

 1. cole70 kaže:

  Ove knjigu treba preporučiti mlađim ljudima da čitaju. Oslobodioci i izdajnici su ipak neprevaziđeni.

 2. Tatjana Petrovic kaže:

  Izuzetna knjiga koja je cini mi de zbog ove nase politicke situacije izgubila na znacaju,tacnije i ona je“protrcala“kroz nasu paznju i izgubila se u vihoru svega sto nam se desavalo.Inace Milovan Danojlic je i izuzetan pisac za decu,a cini se da je to zahtevnije nego za nas odrasle.Dakle svaka preporuka za Danojlica i njegovog junaka.

 3. kaca kaže:

  Izuzetan prikaz.
  Knjiga je fantasticna, ima genijalnu temu i u potpunosti se slazem da je nepravedno ostala u senci. Lepo je sto ste na nju skrenuli paznju, neke i podsetili na njenu vanvremensku poruku, jer cini mi se da je sada jos aktuelnija!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

 1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
 2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
 3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
 4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
 5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
 6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.