Srpski Film

Režija: Srđan Spasojević; scenarista: Aleksandar Radivojević&Srđan Spasojević; glume: S.Todorović, S.Trifunović, K.Žutić, J.Gavrilović, S. Beštić, A.Sakić i drugi; trajanje:104 minuta

S obzirom da se o filmu toliko pisalo i pričalo ono sto se pisalo i pričalo, instinktivno sam osećala da tu ustvari nema pravih šokova i novosti. Realno i nema, pogotovo za prave filmofile, na koje se glavni krivac za scenario toliko i fura. Videvši ko je glavni scenarista (nije lako biti dete poznatog roditelja reditelja) mogla sam i da pretpostavim da će ovo biti jedan lični, onaničarski film…
Najprijatnije iznenađenje je tehnički deo filma, kojim sam oduševljena (kamera, fotografija, svetlo, maska, montaža…). Muzika (Wikluh Sky) se primećuje, ali nista više od toga (ne isključujem da je to možda bio i zadatak).

Ovako ošljarsku, ravnolinijsku i nemotivisanu glumu glavnih aktera nisam viđala ni po reklamama za kućnu hemiju! Neubedljivi, blazirani Todorović, očajna Žutić i već viđeni Trifunović koji vec odavno glumi Trifunovića. Beštić je prijatno iznenađenje samo onom ko nikada nije kročio u pozorište. Odradio je domaći! Klinci su mi još i najjači.
Uvod i razrada vrve od opštih mesta.

Posle samo nekoliko minuta gledanja to postaje nepodnošljivo i uvredljivo. Ne znam ima li smisla da uopšte počinjem sa minimum million potpitanja u vezi: rupa, nelogičnosti, nepostojećeg tempa, pokradenih kadrova i ostalih pionirskih scenarističkih propusta, od kojih se neki granice sa mongoloidnošcu? Za početak: zašto bi iko ko živi u ONAKVOJ kući dovodio sebe u ONU situaciju sa ONAKVIM ljudima, ako je već prikazan kao porodična njuška, a ne adrenalinski manijak? U ONAKVOJ kući štek se drži u omotu za DVD?! Burazer pandur nosi ONAKVU minđušicu pa nam je kao tek na kraju iznenađenje šta se valja iza brega? Misteriozni razgovori se vode isključivo u mračnim prostorijama gde se stiže sa povezom preko očiju?…

Likovi su postavljeni naivno i površno. Posrću pod klišeima u kojima je majka verna ljuba (zabrinuta, brižna i puna razumevanja), u kojima je otac taj koji brine o egzistenciji, stranci uvek stoje iza mutnih radnji koje finansiraju, negativac je uglavnom školovan logoreični perverznjak, rođeni brat se uvek tajno pali na snajku, prekaljene fufe su uvek dobre u duši i u po bela dana šetaju u pvc garderobi i lakovanim fuck-me-boots…
Autori su lagali u trenucima self-marketinga i nisu nam prikazali  N I Š T A  što već nismo videli (što iskustveno, što po drugim filmovima i to od pre više od deceniju!).

Viđali smo mi (narod iz naslova) sirovije i potresnije slike svakodnevnice i to u prime-time terminima nacionalne TV! Šatro skaredne scene (po autorima “duboka metafora” samo smo mi piglu da provalimo) su dno dna, ali nikako u lažno-moralnom smislu, već u najbednijem efektu jeftinog poena. Valjda je autorski tim hteo da postigne da prosečna  ženica bez četvorke gore levo izađe zgrožena sa pola projekcije?!!
Nemam problem s tim što se film zove “srpski”, imam problem što su se frustrirani scenarista i reditelj niskih strasti kukavički loše sakrili iza ovog naslova i infantilne radnje koja po kvalitetu i glumačkim bravurama najviše i podseca na pornić! Život i smrt porno bande je toliko iskreniji!

Ovo nemušto filmsko delo čak ni puritancima ne tera penu na usta, jer takvi nemaju para za bioskop otkako je država započela privatizaciju!
Autori, poklonici američkih B horora, očigledno kalkulišu da se galama (po meni tipa “carevo novo odelo”) čuje do čika Quentina, ne bi li se ogrebali o neku holivudsku tezgicu ili kompliment…
Kraj malo diže stvar, ali je ispod svakog nivoa i pomenuti nekakvu katarzu… Mogu da kažem da film najviše liči na mokri san dece vojnih lica, a kao da je sponzorisan od nevladine organizacije za dativ: kome/čemu (ovakav film)?

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Srpski Film, 3.9 out of 5 based on 51 ratingsOvaj unos je objavljen pod Film. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Srpski Film

  1. ivanristic09051 kaže:

    Po meni film samo hvata na kontraverzu. Priča se mesec dana pre premijere kako je grozan i odvratan, ima puno seksa i nasilja… Nešto što do sad nije viđeno i naravno da svi hoće da vide kakvo je to čudo od filma kad ono međutim… veliki trash…

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.