Zaplet, restoran

Ovaj “noviji” gradski i vracarski restoran je zbog svog mladog vlasnika (naslednika porodicne kafane koja se nekada nalazila na istom mestu) privukao specificnu, srednje-mladu i vidjeniju gradsku ‘klabing“ klijentelu koja vazi za „urbanu“. Posle renoviranja i ponovnog otvaranja (2004.), stara kafana je zablistala novim nazivom i upeglanim dizajnom koji je penzionisao karirane stolnjake i tradicionalno posudje, dok je detalje sveo na minimum. Kao rezultat, dobila se neka internacionalna meni-ponuda koja ipak najvise vuce na cirilicu.

Unutrasnjost se sastoji iz dva nivoa: skuceno-zbunjujuceg donjeg (bar), gde se moze popiti neko pice, pojesti dezert ili pricekati na oslobadjanje stola (tu su jos sank, toaleti i kuhinja) i gornjeg, restoranskog. Stepenice su uske i strme, ne mozete se mimoici sa nekim ko ide iz suprotnog smera.

Taj moderni dizajn neopterecen detaljima (tamni pod, tamni stubovi, tamna vitrina za cigare svedenih linija, tamne lampe i stolice, niklovani nogari, beli stolnjaci, salvete, tanjiri…) je po meni ambijent ucinio bezizrazajnim i gotovo sterilnim (cak i kada je restoran pun). Ogromna prozorska okna razvedravaju celokupnu pricu, mada sam pogled ne odmice dalje od kola parkiranih po ulicicama. Preko dana je nekako presvetlo, dok uvece osvetljenje nije ni intimno ni prijatno (tu je i ruzicasta neonska sijalica!). Kamin u mermeru nikada nije upraznjavao svoju pravu namenu, pa je vec dugo ispred njega postavljen manji sto za dvoje (?!). U gornjem delu ume da bude poprilicno vruce u letnjim mesecima, a i kuhinja moze da zamirise…

Gastronomska ponuda je mala ali probrana, najblize necemu sto bih nazvala “doteranom tradicijom“. Akcenat je ipak na nacinu serviranja, ono: salata u staklenoj casi ili gibanica u trouglastom zakrivljenom tanjiru ukrasena nakostresenom travkom. Za mnogobrojne strance, kojima se ovo mesto narocito hvali, spremni su i rizoto, razne paste, plodovi mora i ribe, iako najcesce “strada” cuvena Zaplet jagnjetina sa pekarskim krompirom, rostilj ili srnetina. Kuver predstavljaju velike slane grisine sa bosiljkom/ruzmarinom posluzene uz ciniju sa maslinovim uljem i cenovima belog luka.

Cesto se desava da nemaju neki potaz sa menija (servira se u solji), dok im je kvalitet hrane i spremanje iste neujednacen (nekad odlicna teleca corba a nekad “tanka”, nekad divna a nekad zilava junetina, tvrda curetina, suva piletina…). Interesantno je da na ovom mestu salata ne moze biti ni neki srednji obrok (Grcka recimo, lepa ali kolicinski mala i u cijem ukusu preovladava crni luk, doduse gotivno isecen). Hobotnica im je isuvise suvo spremljena i gorka, dok je domaca muckalica nesto zaista neobicno i za svaku preporuku (spremljena gusto, skoro kao prilog, nije prezacinjena, a opet pikantna i sa odlicnim komadima mesa).

Zaplet ima neveliku bastu (terasu), zapravo neki maksimum je izvucen od ostatka placa nepravilnog oblika. Mracna je i zagradjena u pokusaju da se postigne neki intimni prostor s obzirom da se nalazi na manjoj raskrsnici prometnih, a uskih ulica.

Posluga je strogo profi. Cene su visi prosek, a i vise od toga ako se racuna kompletan rucak sa sve potazima, salatama, glavnim jelima + pice i dezert… Ne primaju Dajners karticu! Rezervacija je obavezna, pogotovo u vecernjim casovima i vikendom. Parking ume da bude muka…

Mislim da ovakav koncept restorana (moderna kafana) danas ima veliku konkurenciju i da je Zapletova slava prilicno izvikana. Za sve ove godine postojanja nisam primetila da se radilo na nekom unapredjenju ili osvezavanju (ponude i enterijera), a ne bih mogla ni da izdvojim neko posebno jelo zbog koga bih ovde cesce svracala.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Zaplet, restoran, 4.1 out of 5 based on 19 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Restorani. Zabeležite stalnu vezu.

17 reagovanja na Zaplet, restoran

  1. Horta kaže:

    Zaplet je mesto za mlade (i midlife crisis) hipstere, studente-umetnike i uopste, one kojima je bitno da budu narociti. Originalnost po svaku cenu ima svoje pristalice, ali iskusnijoj klijenteli ce se teze prodati „sav taj jazz“… Jer meni je upravo takav: improvizacija, ponekad i kakaofonicna, zanimljivo, drugacije, ali, ljubitelji harmonije ce otici ipak pomalo razocarani.
    Elem, porcije su omanje, kuhinja eklekticna, ne moze se nazvati nacionalnom, osim mozda azijskom (nije mi jasno zasto se onda ne vodi kao azijski restoran?) ukusno – da, ali nista vise od toga, prilozi se svode na pirinac na pari, aranziranje pomodno. Kuver bajat, sto je nedopustivo i tretira se kao nepostovanje gosta.
    Poseban tretman dozivecete u vidu potpunog promasaja od osvetljenja. Hladne led svetiljke boje svetla u podrumsim prostorijama ili radnickim menzama, obavijene starom novinskom hartijom… :) Kako cool i kako ogavno. Dodaje min. 20 godina na lice Vas i Vaseg kompanjona (gori slucaj – kompanjonke). Upravo Zapleta, pod HITNO menjaj osvetljenje! A potencijalnom gostu preporuka da bolje ode na rucak, kada je svetlo manje tragicno, ako bas izgara od zelje da izjede skup hipstersi obrok.

  2. Miss D kaže:

    Jednom sam bila,pre 4,5 godina, ali na nekom poslovnom ručku, pa ne znam baš kakve su im cene, ali pošto je ambijent takva fenserica verovatno nisu male.Klopala sam lignje u pesto sosu i bile su odlične, a ja sam veliki probirač kad su plodovi mora u pitanju i u BG-u lignje jedem isključivo u Šaranu.Zasladila sam se čokoladnim musom koji je bio fantastičan.

  3. MarkoSi kaže:

    Fensi mesto. Probao sam nekoliko jela i jedino za šta skidam kapu su škembići. Ostalo je osrednje ili čak ispod toga (kus-kus npr.). Cene su visoke, tako da se potpuno slažem sa Hedonistom, ako hoćete da budete viđeni idite tamo. Ako ste gladni, birajte neko drugo mesto.

  4. Katia kaže:

    Kako god da se pise o Zapletu, svaki put kad prodem pored njega uvece bude puno. Meni smeta sto stalno menjaju jelovnik zbog cega je uvek rizicno svracati, mada opet verujem svako moze naci nesto za sebe. Jela sam piletinu sa grilovanim povrcem, na kackavalju i pecurkama, koja mi je stigla servirana u omalenom ovalu za pecenje (sto je vrlo orginalno). Bila je preukusna, kao oblak..piletina kakvu jos nisam jela. I mislim da mi je servirano citavo belo meso omanjeg pileta! Cena je bila prosecna. Uz to sam dobila kuver koji je po mom misljenju najbolji koji sam do sada probala. Vredi para, jer je korpica povelika, sa jedno 5,6 vrsta hlebica i stapica. Mi smo se otimale, bilo nas je tri i jos je ostalo. Jedino sto im zameram to je ustajali sir koji je poprimio gorcinu u sopskoj salati, ali je i ona bila velika. Sve u svemu, meni je obrok bio divan i sa sve sokom platila sam do 1.300 dinara.

  5. Pit kaže:

    hmm…Od Zapleta je ostalo samo IN mesto koje u poslednje vreme i prestaje to da bude…vise puta sam (najvise poslovno) dolazio u Zaplet…veliki izbor hrane ali sve sto sam probao me nije odusevilo, pritom ni porcije nisu, po meni, zadovoljavajuce za navedene cene, koje da se razumemo uopste nisu male…enterijer je zanimljiv ali to je sve. Osoblje je korektno i ljubazno. Privatno, nikada Zaplet ne bi bio prvi izbor restorana. Vinska karta je dobra ali kao i sve i vina su skupa.

  6. sloba kaže:

    Ovo je pokušaj da se još malo zaradi na računu tradicije. Ima puno neusklađenosti unutar „Zaplet-a“. Ni blizu onoga što je nekada bilo, ali opet, podatak da je mladi gazda pokušao da nešto promeni – ohrabruje. Treba mu malo dati podrške, mada, danas je malo tih „uglednih i viđenih“ gostiju, i bojim se da ih je sve manje.

  7. hedonista kaže:

    to je restoran u koji se ide da se bude vidjeno ili da nekog vidis! ja ne znam kakav je bio stari Zaplet ali su me odveli tamo da vidim novi! Ime mu dosta govori! neujednacen vizuelni identitet, neujednacen kvalitet usluga ali sarmantno osoblje! Sve u svemu ko voli zaplet nek ipak svrati u Zaplet!

  8. Masha kaže:

    Ovde je jedino ime ono sto jos uvek odrzava ovaj restoran :(

  9. gumarabika kaže:

    Ambijent mi se ne svidja, nekako „nit smrdi, nit mirise“ – pokusali su da deluje ekskluzivno, a nisu uspeli jer je prostor previse skucen. Ovako Zaplet niti je fancy restoran, niti kafana sa dusom… Ja na takvom mestu ne mogu da se opustim i uzivam u hrani.
    Cene su preterane, hrana u najboljem slucaju osrednja, doduse uvek vrlo lepo aranzirana. Osoblje je korektno.

  10. aladin69 kaže:

    Malo je diskutabilno pitanje restorana Zaplet.Raniji kvalitet jos uvek zadrzava odredjene goste i odrzava taj stari nivo,ali ako ne dodje do nekih izmena uskoro,ne verujem u dobre prognoze za njih.

  11. Ana Maric kaže:

    Izgubio je dusu,nije to onaj stari Zaplet,nije,ali bleda kopija ipak moze da vrati stari duh Zapleta.

  12. goca1971 kaže:

    restoran je lep ,ali hrana i nije nesto posebno.cene su previsoke .mislim da je vise ,,izvikan,, nego sto bi trebalo

  13. sneki kaže:

    Restoran nista specijalno. Hrana uobicajena nista ekstra. Unutrasnjost restorana po meni nista specijalno a stepenice uzas koliko su uzane. Sve u svemu prosecan restoran

  14. Lakanac kaže:

    Mislim da je restoran super, hrana nije losa. Madu su cene iako su relne nisu bas po mogucnostima nasih gradjana.

  15. marija66666 kaže:

    Hrana za te pare mora da bude bar malo bolja. Mislim da ipak preteruju sa cenama i ako je usluga kao i hrana solidna

  16. Beer Drinker kaže:

    Ovakve restorane izbegavam u sirokom luku… Imam predugacak staz po kafanama da bih nasedao na jeftine fore. Kako ljudi ne shvataju da je jednostavnost i toplina ambijenta (tu hromirani detalji ne smeju ni da privire) i naravno, kvalitetna hrana jedini preduslov da ponovo svratim u isti objekat. Meni je cena trenutno najmanji razlog da proteziram ili izbegavam neki restoran, ali ne volim ni da me prave budalom-otprilike se zna sta koliko moze da kosta, +/- 30% na kvalitet, enterijer i „umetnicki dojam“…

  17. mirjana_c kaže:

    Imala sam prilike dva puta da veceram u Zapletu i hrana je bila bas dobra. Jedno vreme je sto koji im stoji napolju bio prekriven nekim crnim platnom i oko njega je bilo neko vestacko cvece, strava, stajalo je tako danima, kao neka grobnica.Videla sam ljude kako prolaze i krste se u cudu, taj njihov potez mi nikad nije bio jasan…

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.