Stara srpska kuca – Kafana, Zemun

Prodje pola godine od moje prethodne gastro avanture. Gubim volju za izlascima, ali ONAJ GORE, najbolji reziser na svetu ima svoja pravila. Nedeljom me niko ne moze naterati da izadjem iz svoje kolotecine. Medjutim, ONAJ GORE nije niko.
Elem, raspojasan lezim i nista ne radim, kad zazvoni telefon. Ne obazirem se na njega ali besomucna zvonjava me podize iz kreveta. Taman resih da pozivaoca, po srpski, pitam za blizu i dalju familiju, kad s druge strane zacuh „Caro amico, come stai?..“

Moji italijanski prijatelji poslase svoje prijatelje a oni, iskrivljenim ali simpaticnim srpskim jezikom naredise „Kamarad, vodi negde gde se dobro mandjare“. Poceh najpre da smisljam razloge kako da ih zaobidjem, pa onda gde da ih povedem (ako ipak odlucim drugacije), nista specijalno ne pada napamet, kad ONAJ GORE dosapnu „Stari je srpski obicaj da gosta docekas domacinski“. Pogledah u NJEGOVOM pravcu, razoruzan i pomalo ljut, ali mu se zlurado zahvalih na smernicama. Jos vidim kako mi se smeska.

Izbor je bio, po NJEGOVOM savetu kuca domacinska. A takva je samo jedna u gradu – “ Stara srpska kuca “ na granici Novog Beograda i Zemuna (Dzona Kenedija 10a). Ovo etno zdanje ocara vas cim krocite u njega. Pirotski cilimi, stari upotrebni predmeti kao i umetnicke slike savremenih autora – zaostavstina mnogih slikarskih kolonija koje se ovde uobicavaju “ zaludeli su moje Zabare.

Sedose da odmore oci kad na sto stize tanjir sa sirevima. Ali kakvim sirevima !!! Sir iz ulja, sir i kajmak iz mjeha, pirotski mesanac, sjenicki biser… Uz njih Sovinjon blank. I da ne zaboravim, nesto toliko jednostavno ali efektno – ustipci. Uvod odlican a nastavak ubitacan! Od variva im predlozih pacu, corbu od jagnjece glave i moj omiljeni gurmanluk – njeno velicanstvo TAGARU! Savrseno varivo od teleceg mesa i povrca koje se sluzi u istom zemljanom sudu u kome se pripravljalo. Uzivali smo. Za finale odabrah teleca i jagnjeca rebarca ispod saca. Zalivasmo ih Cabernet Sovinjonom. Nakon jednoipocasovne gastronomske epopeje zasladili smo se baklavom od suvih sljiva i tufahijama.

Preskocio sam nesto veoma bitno a to je izbor rakija. Dosta njih je staro i po desetak godina a sluze se u cikanjima u drvenoj posudi sa puno leda. Ja sam popio par sljivovica, a Italijani dunjevacu i viljamovku.
Zavrsismo svoje kulinarsko putesestvije punih stomaka i sjajnih utisaka. Srecan sam sto postoje ovakva mesta u kojima moji prijatelji iz celog sveta ostaju bez daha.

Pozitivno:
Pored izvrsnog jelovnika koji se, po mom shvatanju podrazumeva u svakom objektu koji drzi do sebe, moram pohvaliti zaista besprekorno osoblje: ljubazni, elokventni, uredni i nadasve sarmantni. Ali gospodin Kela, vlasnik restorana je posebna prica. Ugostitelj sa clanskom kartom Udruzenja novinara Srbije, neobicno drustven, nasmejan sa jednim manirom na kome mu i sam menadzer Zoran zamera – ne prodje ni 20 minuta a da konobarima ne dobaci „Daj der, Sokole odnesi bocu vina za onaj sto u uglu. Na racun kuce, razume se“. Pravi srpski domacin u kuci domacinskoj.

Negativno:
Ako vec moram da popunim i ovu rubriku onda bih kao negativan utisak mogla biti sama lokacija restorana. Doduse, objekat ima svoj parking, ali neposredna blizina zgrada nekako je zarobila restoran. Pa ipak, zelenilo, cvece i vinjaga kojima je prekriven ceo objekat daje neku tajanstvenost i pruza izlaz iz betonskog okruzenja.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Stara srpska kuca - Kafana, Zemun, 4.0 out of 5 based on 10 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Restorani. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Stara srpska kuca – Kafana, Zemun

  1. Nefertiti kaže:

    Odlicno predstavljena oaza ljubaznosti, dobre hrane i starine, sto ne moze da narusi ni neodgovarajuca okolina.

  2. Leon Harus kaže:

    Bio sam nekoliko puta u ovom restoranu, secam se jos kad je otvoren. Dopada mi se sto su radili na unapredjenju, vrlo su ljubazni i klopa je odlicna a porcije velike. Ovo nije neki fensi restoran, vise je za dobru klopu i musko drustvo.

  3. Djukakv4 kaže:

    Sve pohvale stvarno, pogotovu na ljubaznost.

  4. malabuba kaže:

    a kakve su cene? da li su pristupačne? sve pohvale za izgled restorana, deluje mi originalno i toplo.

    • nikicadavid kaže:

      Veoma prihvatljive. Pća su u rasponu od 120-180 dinara, a rucak ili vecera od 400-900 dinara.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.