Maharaja – restoran indijske kuhinje

Bila sam skeptična oko toga da li da uopšte ekperimentišem sa ovom kuhinjom, pogotovo što sam bila ubeđena da je sladunjava i da mi se neće dopasti s obzirom da se sprema u kokosovom mleku, kariju i slično… Kako su cene baš visoke (retka su glavna jela ispod 1000 dinara), a specijaliteti ne sadrže neke bas standardne sastojke koje koristim u svakodnevnim jelima kod kuće, učinila mi se kao odlična ponuda preko kupona…

Malo smo teže došli do restorana. Nalazi se na Dušanovcu, ali ne prelazite most! Ako gledate na PlanPlusu pokazaće vam da se taj restoran i ulica nalaze baš sa druge strane mosta, ali nije tako! Zapravo je vrlo lako doći do njega. Nalazi se u Ljubićkoj, preko puta škole. Odmah ćete ga primetiti kada uđete u ulicu jer ima baštu u drvetu i ograđen je zutim zidom i crveno–zelenom nadstrešnicom na ulazu. Veselo i šareno, kao i Indija.

Mi smo sedeli napolju i mogu reći da je definitivno najbolje urađen raspored stolova. Ima mesta za dosta ljudi, a stolovi su po 2 metra odvojeni jedan od drugog tako da ne postoji mogućnost da vam neko smeta. Stolovi su prostrani, a stolice velike i udobne.

Mi smo rezervisali za 17h ali smo došli skoro 2h ranije pa smo pitali konobare da li možemo da se smestimo odmah. I dozvolili su! A znate kakvi umeju da budu ugostitelji… Ljubazan je bio i momak koji je radio na šanku, ali i konobar koji nas je služio. Brz, spretan, razume se u ponudu restorana. Ume da preporuči koji prilog ide uz koje jelo, prilazio nam je nekoliko puta sasvim nenametljivo da pita da li je sve u redu.

Najpre me je oduševilo kako je postavljen sto. Dobijete prelepi escajg i uvek dva tanjira (jedan u drugom) sa lepim orijentalnim šarama. Zaista imate utisak da ste u indijskom restoranu. Naručili smo hleb naan koji je stigao u korpici, svež, jedno 4,5 listova je bilo. Divan je, hrskav i ide odlično uz jela koja su jakog ukusa, pa sa njim ne mora da se preteruje.

Kako smo kupon uzeli u veoma jeftinoj varijanti, dve čorbe i dva glavna jela su nas izašla oko 400 dinara (po glavi), bilo nam je neverovatno da će biti dobra hrana, čak smo se molili da ne bude neki užas i splačine.

Međutim, čorbe koje smo probali u ovom restoranu mogu da nazovem najboljim potažima ikada probanim! Interesantne su, bogate i sveže… Jedna je bila naranžasta čorba sa pasiranim povrćem, kremasta, sa komadom pavlake koja je divno osvežila čitav spoj ukusa. Bila je ljutkasta, ali tako je sve u ovom restoranu. Druga je bila pileća čorba (koja je imala komadića mesa kao da je glavno jelo), kremasta, i takođe sa pasiranim povrćem i sa začinima poput kumina i šafrana. Moram da napomenem da su stigle vruće i nismo ih dugo čekali. Tanjiri su pritom duboki i najedete se od jedne čorbe za ceo dan… Mi smo bili toliko oduševljeni ovim čorbama da smo kasnije dolazili samo na njih i na desert. Cene su im bez kuponskog popusta po 250 dinara što je mala cena za količinu i kvalitet koji se dobije. Hleb je 95 dinara, ali ga imate u raznim ukusima, sa dodatkom luka, začina, mesa, pečuraka, ali smo se mi odlučili za običan, kako se ceo obrok ne bi pretvorio  u začinsku bombu.

Glavno jelo je tek bilo ukusno! Pun puncati tanjir zelenog sočiva sa začinom „garam masala“ (mešavina sedam indijskih začina), koji mi se mnogo svidja iako je veoma jak. Možda je najbolje da najpre pitate konobara koje jelo ima koje začine i u kojoj količini, jer se oni na ovakvom mestu ne štede… Sočivo je bilo zaljućeno i to dobro, gorelo mi je u ustima, ali veoma ukusno. Nisam mnogo pojela i konobar mi je predusretljivo zapakovao ostatak porcije. Cena ovog jela je 380 dinara (bez kupona). Drugo je bila Biryani piletina, jelo sa pirinčem, videli smo par karanfilčića koji su nas oduševili, dosta indijskog oraha, dosta belog mesa, suvog grožđa i kikirikija. I ovo jelo je bilo ljutkasto, ali potpuno drugačijeg ukusa od sočiva. I ono nam se dopalo! Regularna cena mu je 800 dinara, ali je u pitanju velika porcija. Zbog jakih začina teško da ćete mnogo pojesti…

Da bismo nekako ugasili ovaj požar u stomaku uzeli smo salatu „tomato and onion raita“ koja je dovoljna za dvoje. Stigla je u velikom tanjiru, sa dosta jogurta (njihovo kiselo mleko je blaže od našeg i više je nalik jogurtu), sa komadićima luka, paradajza i krastavca (kog je moglo biti i više). Cena 275 dinara.

To je za taj dan bilo sve što smo jeli i zaista sve pohvale za ovaj restoran. Autentičan je i potpuno drugačiji od ostalih. I sama sam kod kuće spremala jela sa indijskim začinima (iz Biošpajza) i mogu reći da iste takve koristi i restoran. Zaista ne razumem ljude koji su na internetu ostavljali negativne komentare, sem ukoliko ovu hranu nisu jeli u Indiji pa mogu da razumem da je kod nas ova kuhinja malo prilagođena… A pitanje je kako bi osobe sa naseg podneblja uopšte podnele originalnu recepturu…

Svraćali smo i par puta na njihovo tradicionalno piće „lasi“, koje piju nakon ručka. Mislim da bi se većini smučilo jer je sladunjavo. Pravi se od jogurta mada oni kažu mleka, a meni je nalik jogurtu sa raznim ukusima, koje sami birate. Mi smo na preporuku konobara probali slatki sa cimetom, bio je oko 200 dinara i divnog je ukusa! Osvežava, a zasićuje ali se ta slatkoća ne oseća mnogo, tek onoliko da mu da neobičan ukus.

Svima koji vole orijentalne ukuse bih preporučila da posete ovaj restoran. Ranije sam bila protivnik istočnjačkih ukusa i svih tih začina koje nisam podnosila, ali od kada sam posetila Maharadžu – rado svracam. Inače, zanimljivo je da se od ove hrane brzo zasiti, a drži vas dugo. Nismo navikli na ovakve ukuse pa je sasvim dovoljno da se poseti 2, 3 puta godišnje…

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Maharaja - restoran indijske kuhinje, 4.5 out of 5 based on 12 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Restorani. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Maharaja – restoran indijske kuhinje

  1. Miss D kaže:

    Bila sam jednom i klopa je bila ukusna, cene potpuno ok, a osoblje vrlo ljubazno. Ici cu obavezno opet.E, da…tamo smo videli i Djulete Van Gog! :)

  2. MarkoSi kaže:

    Ljudi, bio sam jednom tamo i naručio jelo. Konobar me je pitao da li želim da bude ljuto, a ja sam rekao da i pogrešio. Vodite računa prilikom naručivanja jer je moje jelo bilo toliko ljuto da bukvalno nije moglo da se jede. Oni međutim nisu imali jogurt ili kiselo mleko da mi ublaže bol.

  3. pahuljce kaže:

    pre par dana sam bila na veceri u Maharaji – ambijent je fenomenalan, a posluga usluzna i kulturna. hrana je obilna i uglavnom pikantna, a cene relativno pristupacne. treba probati!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.