Kraljicin vagon – restoran

Makiska strana Ade ciganlije, cetvrtak popodne, dan ne bas pogodan za uzivanje. Cetvoro Italijana i ja kao vodic. Desetine restorana poredjanih jedan uz drugi, prazni, tek poneki setac kome na kraj pameti nije da zaviri unutra… Mojim se gostima otvorio apetit, hoce nesto tradicionalno, srpsko, nikako paste i pice. Zele da osete duh nekadasnje Srbije, uzivaju u ambijentu, hrani i domacem vinu.
Setih se nekih prica pokojnog nam prijatelja Mome Kapora o Adi ciganliji, te njegovih opaski kako sve redje moze da omirise duh ove beogradske svetinje…
I resih da zaobidjem nacickane klubove, jos oko kilometar prepesacim sa novim prijateljima i pokazem im zaista specificno, potpuno drugacije mesto.

Restoran „Kraljicin vagon“, autentcni vagon srpske Kraljice Marije Karadjordjevic, mozda najomiljenije srpske vladarke, narodne majke i dobrotvorke.
Posle viseminutnog odusevljenja unutrasnjoscu vagona, pogledom na savsku marinu smestenu tik ispod prozora restorana, uzesmo jelovnik, nalik na naslovnu stranu „Politike“ u kome smo, pored bogate gastronomske ponude nasli obimnu pricu o istorijatu Ade ciganlije, nastanku restorana (o borbi alasa da sacuvaju vagon da ne dozivi sudbinu vagona kralja Aleksandra, isecenog u staro gvozdje), kao i pricu o njegovom prvom „vlasniku“, pocivsoj kraljici Mariji, a sve to iz pera velikog boema i romantika, vec pomenutog Mome Kapora.

Narucih umesto njih domace predjelo sa kavurmom, cvarcima, svarglom, urnebesom, uz domacu dunjevacu… Kao dodatak uzesmo ustipke na kajmaku i grilovano povrce. A izbor glavnog jela – glavobolja! Papci u saftu, sarmice, teleca glava u skembetu… Gurmanluci koje nisam jeo vec dvadesetak godina. Posle desetominutnog objasnjavanja sta je sta, Italijani se odlucise za cicvaru i teletinu ispod saca. Moji gosti su me uverili da je dobra hrana mamac za sve narode sveta. Na moju opasku da konzumirani meni pripada „teskoj hrani“ gosti se nasmejase i dodase „Tacno, ali Tamjanika i crveno vino ih razblazuje“.

Za kraj, pita od suvih sljiva i poslastica od suvih smokava. Iako sam imao zebnju u ishod ove gastronomske avanture na samom pocetku, ispostavilo se da su moji gosti prezadovoljni. Kako i ne bi kad je jedan primerak jelovnika koji stoji na zidu vagona potpisao i blagoslovio i sam Dobrica Cosic…

Uz zaista izvrstan ukus ponudjene hrane razocarala me je cinjenica da niko od turistickih poslenika Beograda nije nasao za shodno da ovaj istoriski i kulturni eksponat pokaze stranim gostima koji posecuju prestonicu. Dosta fotografija kraljevskog para po zidovima, autenticni eksponati i kolaz od stakla kome ni pozar od pre par godina nije mogao nista, dovoljno su privlacni da opravdaju potencijalnu saradnju sa Turistickom organizacijom Beograda. No, iako se to ne desi, ja cu biti srecan sto ovaj autenticni kutak Ade ciganlije mogu sa ponosom da prezentujem i domacim i stranim turistima.

Mozda mi jedino zasmetao podatak da u desertnoj ponudi nema minjona, ako nista drugo to zbog nadimka kraljice Marije Karadjordjevic – Minjon.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Kraljicin vagon - restoran, 4.6 out of 5 based on 16 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Restorani. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Kraljicin vagon – restoran

  1. dejan kaže:

    Nikako za svadbe,nisu nista ispostovali,pice se cekalo 20tak minuta,usluga losa,meso lose,nemaju hladnjace za torte,u pola noci nestaje sokova ,vina,vodke,topla preporuka da ne odete tamo

  2. Beer Drinker kaže:

    Sjajan clanak. Nikad cuo za ovo mesto (a smatram se „nacitanim“ :) )Isprobati hitno!

  3. Moma kaže:

    Nalazi se zaista na lepom i mirnom mestu. Iako autentican zbog enterijera (oni akvarijumi mi nisu bas najjasniji), koji uslovljava izvesnu skucenost, preporucujem uzivanje u basti sa pogledom na malu marinu i velike zalosne vrbe. Vecim delom je natkrivena pa ste zasticeni od iznenadnih letnjih pljuskova. Hrana je kafanska klasika u onom pozitivnom smislu (lepe porcije i kvalitetno meso ukusno spremljeno, za neke mozda prezacinjeno). Konobari su stara skola i izacice u susret i najizbirljivijem gostu. Atmosfera je opustena i prijatna. Ovde treba doci u vecem drustvu. Imaju veliki parking.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.