Homa – restoran

Koliko sam samo predrasuda imala kad se ovo mesto otvorilo! Uh! Nisam želela da čujem za njega. Činilo mi se sterilnim, uštogljenim. Ali kada sam jednom pročitala jelovnik, veoma sam se zainteresovala. Potom, polako svi moji prijatelji dolazili su sa ručkova i večera uz samo pozitivne komentare. Tada sam i pomislila – ako ćeš da ideš, idi sad dok se nisu iskvarili!…

I tako i ja reših da probam tu kuhinju o kojoj su toliko pričali, posebno vlasnici…

Na Dorćolu smešten, sakriven od pogleda mnogih izmamio je prvi moj osmeh i plus. Pun gostiju, oh da! Ali ljudi cirkulišu tako da mi to nimalo nije smetalo. Atmosfera, nimalo uštogljena, iako je sve u belom, i sve je oštrih i svedenih linija, sva ta jednoličnost prestaje kada se uveče popale svetla i učine atmosferu predivnom i romantičnom. Tu je i po ruža na svakom stolu. Ali i ljubaznost i nenametljivost osoblja (zanimljivo je da rade samo devojke, koje su prijatne i nasmejane, a to je ono što želim da me dočeka kada obedujem, kao i nasmejane gazde koje priskaču u pomoć prilikom služenja jela)… Spremni su u svakom trenutku da dođu do vas i donesu šta je potrebno. Simpatičan je definitivno i jedan novi običaj, a to je da neko jelo dovršavaju tik ispred vas – poput prelivanja sosa ili serviranja. Savetuju i kako da se određeno jelo jede.

A sada je na red došla hrana – moj omiljeni deo. Jelovnik nije veliki, ali to je i dobro, jer jela nisu tipična i skoro nijedno verovatno niste probali do sada, kako je spoj azijskih ukusa, a nije u pitanju kineska brza hrana, niti jelovnik koji je mešavina malo srpskih jela, malo italijanskih, pa malo i azijskih… Ovde je jelovnik tačno prožet tom nekom notom tajlandskih jela i to tako uglavnom i ostaje, mada su imali i tzv. zimski („tezi“) i letnji („laganiji“) jelovnik…

Kao predjelo možete uzeti guščiju džigericu sa džemom od kruške, oko koje sam prvi put bila toliko skeptična, ali želela sam nešto novo da probam, pa sam se i ovaj put prijatno iznenadila. Meso je bilo predivno i mekano sa džemom koji je više bio preliv sa ukusom koji je podsećao na bundevu u nekim momentima i nekako je savršen u ovoj kombinaciji. Jači miris joj dodaju i mrvice tartufa, koje sam tada prvi put probala, i koje sam takođe odbijala, ali sam apsolutno oduševljena.

Za one koji ne žele mnogo da eksperimentišu preporučujem takos sa usitnjenom svinjetinom koji je ogroman! Punjen je dinstanim povrćem poput kukuruza, luka, paprike, a servira se uz tri sosa, zapravo dva, jer je treći sos praktično zamena za salatu, a čine ga seckani paradajz i crveni luk u tekili i to je definitivno čudna kombinacija, dok su druga dva – crvenkasti sos koji je ljut prilično, dominira paprika, luk i majonez, nešto slično urnebes salati, i poslednji je od avokada.

Ako hoćete pravo tajlandsko jelo, definitivno morate probati piletinu sa pirinčem i povrćem u sosu poput kremaste čorbe, kakva i jesu njihova tipična jela. Kari i krem od kokosa su doprineli pikantnosti, tako da je pravo jelo za one koji vole ljutinu. Servirano je sa štapićima, ali ako ne umete da rukujete njima, imate pored i klasican pribor za jelo. Mesa ima zaista mnogo, ja ne mogu ni pola porcije da pojedem. Ukrase ga sa malo rukole na vrhu što osvežava, ali je dobro i da uzmete odvojeno salatu od rukole uz ovo jelo.

Nemaju mnogo deserata u ponudi, ali su sjajni i ovi koje imaju. Do sada sam samo probala mus od bele čokolade sa malinama i pistaćima, i sa sve domaćom puslicom na vrhu. Dobar je za dvoje, jer nakon jela ne možete sami da ga savladate, kako se servira u povećoj čaši. Moze da se svrati i samo na desert, i ako volite lava cake (torticu vulkan), čokoladni kolač u obliku kupe koji kada presečete prelije vas tanjir čokoladnim kremom, poput vulkana kako ga u žargonu i zovu. Jede se uz kuglu sladoleda i voćni sos koji dobijete u zasebnoj posudici.

Ono što će vam se sigurno svideti jeste i nova koncepcija serviranja jela, što znači da su sve namirnice skoncentrisane u centru tanjira, sve je svedeno na minimalizam i do detalja dekorisano, pa tako hrskavi komadi hleba sa kozjim sirom uopšte ne izgledaju onako kako to očekujete, već kao malo umetničko delo, odnosno jelo. Definitivno je dosta urađeno na užitku obedovanja, a ne pretrpavanju hranom.

Cene su srednje i svakako OK, za kvalitet hrane koji se dobije. Mislim da će se ovaj restoran najviše svideti onima koji žele da probaju nešto novo i što se ukusa tiče, ali naročito što se prezentacije jela tiče, jer je inovativna za naše prostore.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Homa - restoran, 3.6 out of 5 based on 11 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Restorani. Zabeležite stalnu vezu.

4 reagovanja na Homa – restoran

  1. Suzana kaže:

    Na moju veliku zalost i razocarenje jako sam sam razocarana pre svega hranom u popularnom i „izvikanom“ restoranu.
    Sa prijateljima koji su dosli u Beograd u posetu izasli smo na rucak. Prvo predjelo koje smo uzeli bilo je lose u svakom pogledu. Salata od dimljene hobotnice bila je nedovrsana, neslana , zilava i fali joj je zacun da bi ukus bio potpun. Ljuta corba od kukuruza , sem sto je ljuta nista vise.
    Glavno jelo tuna -katastrofa , teleci ribic sa mocarelom previse jak , biftek jedini je bio ukusan….
    Dezert , baklava od lesnika , nikako je ne preporucujem…
    Sve u svemu mnogo sam ocekivala , hrana prosek , u Beogradu ima mnogo, mnogo boljih kuhinja.
    Enterijer sveden, cak za moj ukus nedovrsen.
    Sve u svemu ne verejum da cu skoro otici u Home koji po nazivu neverovatno asocira na cuveni restoran u …., za one koji su pravi ljubitelji hrane znace o cemu pricam .

  2. Mina kaže:

    Ova zima donela je potpuno nov meni koji obecava, a ekskluzivna novost je test-meni (3.400 din.) za koji vam je potrebna rezervacija. Ne rade nedeljom sto bi mogli da promene, makar u nesto sa skracenim radnim vremenom.

  3. Kjara kaže:

    Meni je lokacija interesantna, ima neki svoj mir i prelepo toplo svetlo tokom dana. Enterijer nije ostavio neki poseban utisak (na sajtu tek deluje odbojno). Taj neki restoranski minimalizam je vec odavno „out“ i s obzirom da je relativno nov cudi me da su se opredelili za ovu varijantu, tim pre sto je jedan od vlasnika stranac pa sam ocekivala nesto inventivnije.
    Ponuda mi se nije dopala na prvi pogled, pomislila sam „zvuci“ ali nista konkretno. Isto osecate i posle obroka. Nemaju ni jedno jelo koje bih glat preporucila ili zbog kog bih bas ovde dolazila. Kad god sam svratila uvek je bilo gotovo prazno. Rekla bih da mesto zazivi tek uvece, kad je vreme za ranu veceru ili pice. Cini mi se da su stranci pre prepoznali ovaj koncept za razliku od domace klijentele…

  4. Mo kaže:

    S obzirom da se nalaze na poprilicno „sumornoj“ lokaciji (nikakav pogled, i sl.) izvukli su maksimum: restoran je u vec vidjenom ali ipak prelepom fazonu, i enterijer ali i basta (leti, naravno), ima dosta svetla i dr…. Ali, koliko sam odusevljena prostorom toliko, moram da priznam, i nisam bas odusevljena hranom, kako ponudom tako i ukusima… Takodje, ako bih „morala“ da izaberem, vise mi se svidela prosla „zimska“ od „letnje“ ponude, a iz te zimske bih posebno izdvojila slatkis – cokoladni fondat sa sladoledom i mislim da je bio preliv od visnje – odlicna kombinacija ukusa… :)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.