Poslastičarnica Višnja (Kod Rajka) – Šabac

Na nebrojano mesta do sada sam probala sladoled jer bez njega ne mogu da živim! To mi je poslastica lepša od svake druge!

Ceo život, još dok sam dete bila, deda nas je vodio u ovu poslastičanicu i do dan danas je ostala najbolja poslastičarnica u Šapcu (postoje 70 godina), a možda i u Srbiji. Retki su proizvođači domaćeg sladoleda koji poštuju tradiciju, a zanat generacijama prenose sa kolena na koleno, a pritom ne obmanjuju svoje verne mušterije… Nalaze se u Gospodar Jevremovoj, kada idete glavnim šetalištem videćete prolaz i kad skrenete – tu su. Imaju baštu u dva reda, dok su unutra samo šank i možda dva stola. Ljudi stalno cirkulišu, malo sačekate i uprazni se mesto. Rade svakim danom od 8h-23h, ali nažalost nedeljom ne. Ljudi iz Šapca ovo mesto više poznaju kao „sladoled kod Rajka“.

Sve te priče “sladoled po italijanskoj recepturi“ pašće u vodu kada probate ovaj sladoled. Ne zato što današnji proizvođači prodaju maglu sa tom pričom (probala sam sladoled i u Rimu, Firenci, Kalabriji…) već zato što je ovaj srpski sladoled bolji!  Tj. ovo je pravi domaći sladoled. Kao kada ga napravite sami sa ispasiranim voćem i kada je svaki ukus veran ukusu svežeg voća.

Najpre počinjem od kolača, jer preko zime imaju samo njih, sladoleda nema. Najbolja balklava na svetu se pravi ovde! Puna je oraha, velika je, puna softa, zaista nije jedna od onih mešanih gde stave najmanje oraha pa guraju keks i slično jer im je isplativije. Krempite, šampite i tulumbe su im takođe perfektnog ukusa, slatke taman koliko je potrebno i sa pravim sastojcima. Nećete osetiti veštački ukus, niti ustajali, uvek su im sveži kolači, a to ćete primetiti predveče kad možda zateknete par kolača u vitrini. Cena im je po komadu do 200 dinara.

Sladoled, taj divni, predivni sladoled, imaju u mnogo ukusa koji se smenjuju po danima, ali uvek ima desetak bar. Banana ima ukus kao čokoladna bananica, lešnik, čokolada, vanila, dinja, potom crveno voće: jagoda, malina… Imate utisak kao da jedete voće, ima čak i komadića voća u njima. Moram da izdvojim dva NEPONOVLJIVA ukusa: limun, koji je pravi pravcati zaleđeni ceđeni sok od limuna, toliko jak da jedva jednu kuglu možete da pojedete, i sladoled od kruške! Da li ste ikada čuli za taj ukus? Sladoled je roze boje i ako zatvorite oči i probate ga mislićete da vam je neko podmetnuo krušku, a ne sladoled! Čudan je osećaj probati krušku u ovakvom obliku. Za gastronome mogu reći da su ovi ljudi srpski predstavnici molekularnog poslastičarstva! Moram još da pomenem malagu, izvanredan ukus i sa sve suvim grožđicama… Ovde se na materijalu ne štedi!

Sladoled na ovom mestu je dovoljno kremast, dovoljno sladak, ali opet ima ukus svežeg voća. Nije poput onih ukusa koji imaju jednu te istu bazu na koju posle dodaju po kap ekstrakta od višnje, maline, borovnice i iako su različitih boja u suštini je to isti ukus… Naravno, znam da se ukusi razlikuju i da o njima ne bi trebalo raspravljati, ali jednostavno za ovaj sladoled ne može da se kaže da ne valja, može samo da se kaže da nije po nečijem ukusu. A i to je verovatno retkost.

Osoblje je sama porodica i to je izgleda ključ za dobar posao i dobru uslugu. I kod nas i u inostranstvu. Pamtim vlasnika koji je mojoj sestri i meni pored narucenih 7 kugli sa svojom varjačom kojom je mesao/pravio sladoled dodavao još sladoleda… Hvala mu za te divne uspomene i zbog toga se rado vraćamo i dan danas. Mi se uvek najavimo par dana ranije pa donesemo ručni frižider i svoje kutije da nam zapakuju par kilograma sladoleda jer ga u Beogradu skoro i ne kupujemo s obzirom da su sladoledi na kugle veliko razočarenje…

Nažalost, ova poslastičarnica nema lanac niti izdaje franšizu pa se nije razgranala po ostalim gradovima, ali mislim da bi imala neverovatan uspeh da su se odlučili na taj korak. Nadam se da će naslednici vlasnika nastaviti ovaj posao, jer nisu alavi na zaradu. Kugla im je 30 dinara vec dugi niz godina, a svake nove sezone primećujemo i inovacije… Serviraju vam izdašnu kuglu za razliku od poslastičarnica koje papreno prodaju kugle veličine prepeličjeg jajeta i još pitaju da li želim veliku ili malu lopaticu i cene kuglu od 70 do 90 i više dinara! Na žalost, našem narodu je dovoljno da se kaže da je to „italijanski sladoled“ i on će kupovati. Previše cenimo strano i premalo negujemo svoje.

Žao mi je što poslastičarnica Višnja nema veću reklamu, ali eto, dobar glas se daleko čuje pa je tako kod njih uvek puno i morate da čekate na mesto u toku leta!

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Poslastičarnica Višnja (Kod Rajka) - Šabac, 4.7 out of 5 based on 52 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Poslastičarnice. Zabeležite stalnu vezu.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.