Zlatiborski Delikatesi

Mirisi, ukusi, boje, oblici i blazeni prizori koje pamtimo iz ranog detinjstva, sa dedinog tavana ili iz bakine mlekare. Spas u zadnji cas stigao je u Zlatiborcu, a taman sam se prepao da cu ih zauvek zaboraviti i da ih moja deca nece nikada ni upoznati.

Radnje, koje kao pecurke polako nicu svuda po gradu, su im tipske i najkrace se daju opisati kao: sirevi desno, mesne preradjevine levo, a sva cula uzivaju i levo i desno. Izmedju ta dva nalazi se citavo jedno gastronomsko carstvo od kog nutricionisti padaju u nesvest a prosecni Balkanac u euforiju, kao i holesterol&trigliceridi… :)

U ponudi je sve sto nam moze pasti na pamet pa bilo da je na meru, komad, plecku ili tuce. U frizideru su jogurti i kefiri po posebnoj recepturi, kore od heljde, a u teglicama domacinski pindjuri, ajvari, kolaci i dzemovi. Iz ponude izdvajam: tanku („adidas“) slaninu, domaci kulen, svinjsku prsutu, suva rebra, punomasni sir, mladi kajmak (beli mrs) i „duvan“ cvarke.

Srdacno i domacinski raspolozeno osoblje vam na licu mesta moze napraviti carobni sendvic od sastojaka koje sami izaberete, a sve to u beskvasnoj lepinji koju sami prave. Sendvic je caroban, prosto necete poverovati sta u njega moze da stane, a posle sve to zajedno u vas! ;) Dok cekate da vam se nasecka prsuta ili izmeri kajmak uvek cete biti ponudjeni da probate nesto neverovatno poput: starog kozjeg sira sa ruzmarinom, ovcije stelje ili plecne slanine.

Od njih se uvek izadje sa kesom viska, a ljubazno “dovidjenja” itekako ima smisla.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Zlatiborski Delikatesi, 4.0 out of 5 based on 27 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Hrana. Zabeležite stalnu vezu.

38 reagovanja na Zlatiborski Delikatesi

  1. rista kaže:

    bez zlatiborca ja i moja porodica ne zapocinjemo dan a moram priznati ni ne zavrsavamo ga

  2. Maja M. Djordjevic kaže:

    Moj muz, slucajno ima vikendicu na Zlatiboru,pa mozete pretpostaviti koliko smo cesto tamo. Proizvodi koje prodaje ovaj nas cuveni Zlatiborac nemaju nikakve veze sa domacim proizvodima. Sve je prilicno skupo, a ako se vec trujem industrijskim proizvodima,ocekujem bar dobar ukus. Kada kupite prsutu na Zlatiboru, ona mirise na drva na cijem dimu se susi. Prsuta iz Zlatiborca nikada ne mirise tako. Bolji kajmak, a bogami i duvan cvarci mogu da se kupe na pijaci Vidikovac (ne znam za druge), a sve to bude i malo jeftinije. Doduse ovo sa pijace krace ostaje sveze, verovetno zato sto ovaj nas seljak nece da trosi ni pare ni obraz za aditive nego ce da ti kaze: „Al jedi to odmah, cero, za 5 dana moz’ ga bacis…“.

  3. seka kaže:

    Moja porodica i ja se trudimo da se hranimo sto zdravije ,i da izbegavamo jaku i masnu hranu.Naravno da to ponekad moramo i da prekrsimo,narocito kad su slave i razlicita slavlja.Tada iskljucivo kupujemo proizvode Zlatiborac.Sve je izuzetnog kvaliteta,ukusa,mirisa koji podseca na domace.Ako smo tog dana vec prekrsili pravilnu ishranu,onda je to sa razlogom.

  4. Aleks kaže:

    Domaca hrana, starinski ukusi i mirisi. :-) Treba sve ovo probati i ne moze se zaboraviti taj uzitak, narocito ako ste kao mali imali priliku da probate ove proizvode kod bake i deke (domaca proizvodnja) na selu pa mozete da uporedite „autenticnost“ koja se bar masnim i nemasnim sirevima, cvarcima, mladom i starom kajmaku (proizvodi koje se samo kod nas prave), zatim slanini, domacim kobasicama i kulenu jednostavno ne moze osporiti. :-)

  5. Zivotinja kaže:

    Volim domacu hranu narocito suvo meso , sunku i kulen.Jos kada tome dodamo lepinju potopljenu u mast i premazanu kajmakom dobije se delikates poznat kao Zlatiborska lepinja.

  6. sezam69 kaže:

    Pozzz *miki1506*,potpuno se slazem sa Vama i jos nekima ovde.Veoma cesto odlazimo na Zlatibor,gde se moze primetiti da je stoke sve manje ,a delikatesa iz Zlatiborca sve vise,pa smo se malo raspitali o tom reciprocitetu,i upravo potvrdili nase sumnje.Nasi standardi su mnogo nisko pali ,a samim tim kriterijumi su nam jos nizi..Da se ne ponavljamo,ko razume shvatice.

  7. Mali kaže:

    Zaista sve najbolje o ovim proizvodima. Najviše volim domaći kulen uz kombinaciju sa starim kozjim sirom, pikantno, savrseno…mmmm…

  8. dragana kosic kaže:

    Zlatiborac,suvo meso preradjevine???Ne to ništa nije nije domaće,sve je fabrikat ili polufabrikat.Ništa specijalno,a i nisam sigurna u kvalitet.

  9. budimir kaže:

    Sve je lepo i ukusno. Ne znam da li je na mestu pominjati cene ovih delikatesa i dostupnost konzumiranja za vecinu gradjana. Ako se svede samo na “ jednom sam probao“, mislim da je sve jasno. No, ovo se ne odnosi samo na ove proizvode a pricu ne bih sirio.

  10. Kristina kaže:

    Svidjaju mi se ona pakovanja sa iseckanim proizvodima i redovno ih kupujem, prakticna su.

  11. Ivan13006 kaže:

    Da li ista treba da se doda ovde kada su komentari u pitanju…Komotno ceo „program“ da se izvozi u inostranstvo i da se stavi ljudima do znanja sta je delikates!!! :)

  12. devke7 kaže:

    Imao sam prilike da 2-3 puta probam proizvode ove kompanije. U pitanju su bile cajne kobasice, ako se ne varam. Mogu reci da su od svih industrijskih mesnih preradjevina njihovi proizvodi najukusniji i nekako blize ukusu domace kobasice (da se razumijemo, domace je najbolje, jos kad sam napravis :D ).

  13. Jelena755 kaže:

    Kako za koga ukusi su razliciti …probali jesmo ali nista specijalno…

  14. Bata kaže:

    Da su ukusni – ukusni su. Mada se pojavi neki tipican ukus u ustima nakon kozumiranja njihovih proizvoda. Ne kazem da je los, ali je izrazen. Sta je to samo mogu da pretpostavljam.
    E sad gde oni nabavljaju tolika goveda za prsute i tolike svinje za susenice i slicno to zaista ne znam.

  15. Miss.Marina kaže:

    Obozavam njihovu cajnu kobasicu u kombinaciji sa kajmakom. Pravi je delikates.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.