Zdravje – Edamino Tost Topping – biljni sir

Tokom vecih postova koristim i kupujem hranu biljnog porekla. Probala sam nekoliko vrsta biljnih sireva, vecina njih je prepuna biljnih masnoca i imaju neki gumeni ukus.

Sir biljnog porekla Edamino Tost Topping proizvodi mlekara Zdravje iz Radova, (Makedonija). Proizvod je biljna zamena za Edamer sir. Obicno kupujem pakovanje od priblizno pola kilograma u DIS-u, a na akciji je kilogram kostao oko 380 dinara… Moze se naci i u drugim prodavnicama prehrambene robe. Pored ove, ja kazem obicne varijante, postoji i varijanta dimljenog posnog sira.

Sir je pakovan i hermeticki zatvoren u plasticnu (crvenu) foliju koja mu cuva svezinu, i bledo-zute je boje, najpribliznije Edameru.
Prilicno je ukusan, prijatan, aromatizovan, ali je blagog mirisa i nije previse slan. Dovoljno je tvrd da mogu sasvim lako da ga narendam na najsitnijoj resetki, a ipak ne previse tako da moze da se sece na sasvim lepe kriske.

Najbolja stvar kod ovog sira je to sto 100 grama proizvoda sadrzi samo 26 grama masnoce! Neko ce da pomisli da je i to mnogo, ali zaista nije, ukoliko se uporedi sa biljnim sirevima nekih drugih proizvodjaca. Ako kolicinu masnoce koju sadrzi ovaj sir uporedimo sa kolicinom masnoce koju sadrzi, na primer, feta sir ovo je itekako posan proizvod… Ukoliko se prilikom jela ne preteruje u kolicini, moze se koristiti kao i svaki drugi tvrdi sir.

Pored biljnih masnoca i proteina, u sebi ima psenicnog skroba. Mozda bas zbog kolicine skroba, ili soje, prilikom jela ovaj sir ostavlja brasnjav ukus na nepcima…
Ovako blagog mirisa i ukusa mogu da ga upotrebim na mnogo nacina. Ovaj biljni sir upija miris namirnice uz koju se priprema, daje punocu ukusa pripremljenom jelu, a zbog relativno male kolicine masti odlican mi je dodatak u salati od paradajza na primer… Naseckanog na kriske sam ga sluzila kao predjelo, a sa njim sam pravila odlicnu posnu pizzu i spagete.

Ljudi obicno od namirnice biljnog porekla ocekuju da je kao „pravi sir“ i zbog svojih nerealnih ocekivanja budu veoma razocarani. Treba biti otvoren za nove ukuse i isprobati nesto drugacije od onog na sta smo navikli.

S obzirom da sam probala skoro sve vrste biljnih sireva koji se mogu naci na nasem trzistu, po mojoj slobodnoj proceni Edamino Tost Topping je jedan od najboljih varijanti i ja pored sve dobre volje zaista ne mogu da mu nadjem nikakvu zamerku.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Zdravje - Edamino Tost Topping - biljni sir, 3.8 out of 5 based on 15 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Hrana. Zabeležite stalnu vezu.

32 reagovanja na Zdravje – Edamino Tost Topping – biljni sir

  1. vigbata kaže:

    nije nesto narocitog ukusa jel se nepravi od mleko zato sir bude kao od gume ali da se napravi brzi sendvic tost nije los za te pare vredi ga kupiti

  2. Avanturista kaže:

    Skoro sam ga isprobala,iskreno samo sam ga iskoristila za picu izmešanog sa ostalim sastojcima, ovako nisam mogla nikako da ga jedem.

  3. flojd kaže:

    Oličan proizvod za ljude koji se drže posta,da malo obogate trpezu da im ishrana ne bude jednolična pogotovu u zimskom periodu kad baš i nema neki izbor svežih namirnica.

  4. BANE81 kaže:

    odrasli trebaju da izbegavaju proizvode prezasicene mlecnim mastima a kamoli biljnim nije zdravo

    • aleksa.sd kaže:

      pa hajde da pijemo samo vodu,tu nema nikakvih masti. pitanje je sta je zdravo a sta je nezdravo . ljudi nisu preodredjeni da se hrane raznim travama i cajevima. kada bi bilo tako bili bi neka od vrsta prezivara , biljojeda i pasli bi travu i jeli lisce.takvo misljenje o ishrani je dobar put ka anoreksicnom coveku. hvala

  5. aleksa.sd kaže:

    pa ljudi taj sir je pravljen od palminog ulja koje je mnogo zdravije od suncokretovog ulja koje svakodnevno koristimo pa se niko ne zali i pise ovakve komentare .ta mlekara proizvodi i mlecne sireve i kackavalje koji su jako kvalitetni. samo da vam kazem da su u makedoniji mnogo rigorozniji zakoni o zastiti zdravlja i mnogo su vece kontrole nasuprot ovih nasih proizvodjaca u srbiji koji bez ikakvog nadzora nama uvaljuju jako nekvalitetnu hranu.

  6. mardok kaže:

    Generalno bez ukusa,mirisa..kao guma.A i kakav sir moze biti ako nije od mleka?! Ja ga ne mogu nikako.

  7. mutagen kaže:

    Bezukusno. Nije ni cudno sto je skoro pa dzaba.

  8. Asja kaže:

    Totalno bezukusno. Biljni narocito

  9. Sanjadj kaže:

    Nije ni zdravo a ni ukusno zato ga ne kupujem.

  10. alexes89 kaže:

    Po meni su sirevi Zdravje Radovo najbolji,mislim da niko ne moze da im parira.Odusevljena sam kravljim sirom,probala sam ga prvi put u Mkedoniji ali kad sam videla da se prodaje i kod nas bila sam odusevljena.

  11. Sanjas kaže:

    Nema upšte lep ukus ja vise volim cisto mlecne sireve.

  12. Boginja kaže:

    Meni se biljni sirevi generalno ne svidjaju, bljutavi su i nekako kao da zvacem neki komad extra bajatog margarina samo sto nije uzegao.

  13. bocap kaže:

    Mlekara Zdravlje Radovo – nikad čuo. Edamino Tost biljni sir – ne hvala. Kada je hrana u pitanju pored deklaracije i roka upotrebe sada obavezno pročitam sastav i poreklo. Ko zna šta sve stavljaju kao aditive…

  14. Beer Drinker kaže:

    Potpuno se slazem sa vecinom gore iznetih misljenja: niko ne zna od cega se pravi (a to sigurno nisu samo prirodni (i BILJNI) sastojci) vec cista hemija. I to nam poturaju kao „zdravo“ samo zato sto ne sadrzi masnoce zivotinjskog porekla…

  15. MayaTheBee kaže:

    Biljni sirevi sadrze cak 50% masti! Cudi me da ovaj ima tako mali procenat.Kako god,meni su previse masni i ne lice mi na sir uopste.Radije cu pojesti samo parce pravog,nego celo pakovanje biljnog sira.

  16. sanjasa kaže:

    Ne kupujem nikakve biljne sireve. Kao sto ne kupujem ni margarin. To je otrov za organizam.

  17. Autobus kaže:

    Nikada ne zaboravite jednu stvar. Ne postoji biljni sir. Ja nemam obicaj da kupujem stvari ciji mi naziv ne zvuci logicno.

  18. snezanas kaže:

    Inace volim sir ali mi ovaj nikako nije smekao mnogo mi je mastan, nebih ga vise kupila.

  19. voyager kaže:

    Ukus biljnog sira mi nikako ne prija. Probao sam jer sam morao da izbegavam neke masnoce zivotinjskog porekla, ali i pored toga sto je to bila preporuka ja nisam mogao da ga jedem.

  20. Ana Maric kaže:

    Zdravje – Edamino Tost Topping – biljni sir ima odlican ukus za biljni sir,ali njegov sastav? Emulgatori,konzervansi i drugi hemijski dodaci? Nije preporucljiv za decu koja rastu,za starije.Neznam zasto ljudi uzivaju u zamenama? Edamer je sir,a Edamino je,nemam rec za to sta je.

    • pipi kaže:

      Ko posti ne jede namirnice životinjskog porekla – pravi kravlji, ovčiji ili kozji sir jer se prave od mleka.
      Svi smo svesni toga da to nije pravi sir i ne očekujemo od tog proizvoda niti isti niti sličan kvalitet.
      Ali je prijatno ponekad pojesti i nešto što liči na sir i da je ukusno.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.