Zdravje – Edamino Tost Topping – biljni sir

a WordPress rating system

Tokom vecih postova koristim i kupujem hranu biljnog porekla. Probala sam nekoliko vrsta biljnih sireva, vecina njih je prepuna biljnih masnoca i imaju neki gumeni ukus.

Sir biljnog porekla Edamino Tost Topping proizvodi mlekara Zdravje iz Radova, (Makedonija). Proizvod je biljna zamena za Edamer sir. Obicno kupujem pakovanje od priblizno pola kilograma u DIS-u, a na akciji je kilogram kostao oko 380 dinara… Moze se naci i u drugim prodavnicama prehrambene robe. Pored ove, ja kazem obicne varijante, postoji i varijanta dimljenog posnog sira.

Sir je pakovan i hermeticki zatvoren u plasticnu (crvenu) foliju koja mu cuva svezinu, i bledo-zute je boje, najpribliznije Edameru.
Prilicno je ukusan, prijatan, aromatizovan, ali je blagog mirisa i nije previse slan. Dovoljno je tvrd da mogu sasvim lako da ga narendam na najsitnijoj resetki, a ipak ne previse tako da moze da se sece na sasvim lepe kriske.

Najbolja stvar kod ovog sira je to sto 100 grama proizvoda sadrzi samo 26 grama masnoce! Neko ce da pomisli da je i to mnogo, ali zaista nije, ukoliko se uporedi sa biljnim sirevima nekih drugih proizvodjaca. Ako kolicinu masnoce koju sadrzi ovaj sir uporedimo sa kolicinom masnoce koju sadrzi, na primer, feta sir ovo je itekako posan proizvod… Ukoliko se prilikom jela ne preteruje u kolicini, moze se koristiti kao i svaki drugi tvrdi sir.

Pored biljnih masnoca i proteina, u sebi ima psenicnog skroba. Mozda bas zbog kolicine skroba, ili soje, prilikom jela ovaj sir ostavlja brasnjav ukus na nepcima…
Ovako blagog mirisa i ukusa mogu da ga upotrebim na mnogo nacina. Ovaj biljni sir upija miris namirnice uz koju se priprema, daje punocu ukusa pripremljenom jelu, a zbog relativno male kolicine masti odlican mi je dodatak u salati od paradajza na primer… Naseckanog na kriske sam ga sluzila kao predjelo, a sa njim sam pravila odlicnu posnu pizzu i spagete.

Ljudi obicno od namirnice biljnog porekla ocekuju da je kao „pravi sir“ i zbog svojih nerealnih ocekivanja budu veoma razocarani. Treba biti otvoren za nove ukuse i isprobati nesto drugacije od onog na sta smo navikli.

S obzirom da sam probala skoro sve vrste biljnih sireva koji se mogu naci na nasem trzistu, po mojoj slobodnoj proceni Edamino Tost Topping je jedan od najboljih varijanti i ja pored sve dobre volje zaista ne mogu da mu nadjem nikakvu zamerku.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

a WordPress rating system
Zdravje - Edamino Tost Topping - biljni sir, 3.8 out of 5 based on 15 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Hrana. Zabeležite stalnu vezu.

32 reagovanja na Zdravje – Edamino Tost Topping – biljni sir

  1. pipi kaže:

    Nedavno sam saznala da ovaj sir sadrži mlečni protein, kazein i da nije postan.

    Svi koji poste, treba da znaju za ovo!!!

    a WordPress rating system
  2. anjap kaže:

    Meni se brašnjav ukus biljnih sireva inače uopšte ne dopada, međutim moja mama ih obožava, pa je probala razne proizvođače. Ovaj joj se dopao jer je najpribližnijeg ukusa pravom kačkavalju.

    a WordPress rating system
  3. ElkaTheLady kaže:

    Ništa ne može da zameni pravi sir,ali ovaj često kupujem u vreme postova kao dodatak salatama.Odličnog je ukusa ,a sviđa se i onima koji ne znaju da je biljnog porekla.Često je bio na akciji pa uzmem veću količinu.Cena je povoljna za ovako dobar kvalitet.

    a WordPress rating system
  4. TacaTasa kaže:

    Nesto gadnijeg ukusa nisam jela! Stvarno mi je mnogo gadan bio.

    a WordPress rating system
  5. anpama kaže:

    Ovaj sir je cista hemija,ni ovaj ni drugi slicni sirevi biljnog porekla nikada ne bi trebalo da budu na nasim jelovnicima….

    a WordPress rating system
  6. crvenkapa78 kaže:

    Odlican sir, najbolji ukus od svih posnih sireva koje sam probala. Jela sam ga prvi put na slavi kod drugarice i odusevila se. Od tada ga redovno uzimam kad postim.

    a WordPress rating system
    • Igor kaže:

      Ovaj biljni sir nije posan, jer sadrži kazein, to je biljni protein iz kravljeg mleka.
      Kada se ovo „čudo“ pojavilo na tržištu, pisalo je da sadrži kazein, potom su deklaraciju prepravili na „biljni protein“, ali sastav nije menjan.
      Definitivno nije posan.

      a WordPress rating system
      • TotaVlad kaže:

        Slazem se sa tobom Igore, ovaj sir nije postan. Na zalost, ovo je jedino sto se moze naci na nasem trzistu.

        a WordPress rating system
  7. Goga Novi Sad kaže:

    Kad je u pitanju sir, uvek se opredeljujem za biljni. Po pitanju ukusa nema razlike, a zdraviji od uobicajenog i cena mu je pristupacnija. Godinama jedem i pripremam obroke sa ovim sirom i zadovoljni smo i ja i moji ukucani, tako da ostajemo njegovi verni potrosaci.

    a WordPress rating system
  8. Braca kaže:

    Ovaj sir je fantastican! Ja nista slicnije siru od kravljeg mleka nisam probao, cak mi je i ukusniji od pravog. Kome god sam ga preporucio, ostao je zapanjen. Posebno u dane posta dobro dodje.

    a WordPress rating system

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.