Lazarina, Testenina od heljde

Domaca testenina sa pomalo zaboravljenom zitaricom – heljdom, je kvalitetna namirnica niske kalorijske vrednosti bez jaja i soli.
Preporuceno mi je zbog problema sa varenjem da u ishranu uvedem proizvode od zitarica, posebno integralnih. Heljda je zitarica koja sadrzi vise minerala i biljnih vlakna pa blagotvorno deluje na varenje, ali se preporucuje i bubreznim bolesnicima. Namenjena je svima koji ulazu u zdravlje kroz kvalitetnu ishranu.
Ja sam je kupila u vreme posta, kada sam bila uskracena za obicne testenine koje inace koristim i volim jer su pravljene od jaja.

U ponudi Lazarina su testenine od skoro svih zitarica kojih se mozete setiti – od ovsa, razi, jecma, heljde, sa sojom i koprivom. Postoje i obicne integralne i sa povrcem, koje su u tri boje i izgledaju veoma dekorativno u svakom jelu. Pravljene su uglavnom kao fusilli (tzv. burgije), kao makaroni ili skoljkice. Heljdine su u vidu kratkih makarona i najvise odgovaraju mom ukusu jer su drugacije. One su najtamnije, skoro braon boje. Ukus je iznenadjujuce dobar, jer sam ocekivala da ce biti bezukusne, s obzirom da ne sadrze jaja, neslane su i prave ih od mesavine heljdinog i psenicnog brasna.

Spremaju se jednostavno, kao i sva druga testenina. Kuvaju se 3 minuta, sto je sasvim dovoljno da se makarone skuvaju ‘al dente’, a da se ne razmeksaju i lepe za posudu…
Nisu bljutave, kako sam ocekivala. Sa prelivom ili zacinom se uspesno maskira “integralni” ukus, ko ga ne voli. Obicno ih pomesam sa posnim sirom i pospem origanom ili bosiljkom. Testenina od heljde je u pakovanju od 300g, a cena je oko 80 dinara. Ranije su se prodavale samo u prodavnicama zdrave hrane, a sada je nalazim i u supermarketima (Rodic).
Pakovanje je neupadljivo, testenina je zaheftana u obicnoj celofanskoj kesi, pa se pitam da li je adekvatno cuvana na taj nacin? Na “kartoncicu” pricvrscenom na vrh kese se nalaze detaljna objasnjenja i uputstvo za spremanje makarona tako da im oprastam ovo mozda neugledno i problematicno pakovanje…

Uvrstila sam je u redovni spisak za kupovinu, od prvog puta kad sam je probala iako mi je ukus bio u pocetku neobican, dok nisam navikla… Ionako je kod ovakve vrste namirnica u prvom planu benefit koji nam pruzaju svojim kvalitetnim sastojcima.

 

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Lazarina, Testenina od heljde, 4.6 out of 5 based on 14 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Hrana. Zabeležite stalnu vezu.

20 reagovanja na Lazarina, Testenina od heljde

  1. rast kaže:

    Poznato je da je heljda zdrava.Redovno u bio shop-u kupujem keksice od heljde i tada sam jednom prilikom primetio i ove testenine i pozeleo sam da ih probam.Odusevio sam se ukusom,samo treba pripaziti koji preliv stavljate preko tih testenina da se ukus ne bi izgubio.

  2. tisa kaže:

    Otkako sam na dijeti kupujem lazarine, meni prijaju cesto ih jedem, uvek imam ih u kuci.

  3. Nevenka kaže:

    Radim u veleprodaji koja, sticajem okolnosti, prodaje ovu testeninu. Probala sam svaku i prezadovoljna sam. Pakovanje nije bas ugledno, nije izreklamirano koliko bi trebalo, ali ko god proba, opet kupi, pa tako i ja.

  4. Sanja kaže:

    Generalno ljudi nisu navikli na heljdu jer najpre ih odbija tamna boja pa to sto se raspadaju pa na kraju neobican ukus.Obozavam heljdino brasno i testenine i stalno ih kupujem ali samo ja.Moja porodica ne voli taj ukus i pre ce jesti sve sto je belo i ustaljenog ukusa.

  5. gajic_bor kaže:

    Po meni je ovo veoma ukusna testenina, posebno sto bas volim testeninu u svim mogucim oblicima pa mi ovo dodje kao alternativa u zdravoj ishrani. Citao sam o tome koliko je zdravo i korisno uvrstiti heljdu i heljdine proizvode u ishranu pa se trudim uvesti je i nije tako loseg ukusa kako sam ocekivao. Koristim i Lazarina heljdino brasno i posebno volim palacinke od heljdinog brasna.

  6. mdn023 kaže:

    Loseg je ukusa, nekako mi je previse vestacki pravljena. Mislim da se za te pare mogu naci mnogo bolje testenine.

  7. Meri kaže:

    Heljda jeste zdrava ali ja sam probala pitu sa korama od heljde i ukus mi se ne dopada.

  8. cronwel kaže:

    ovo je fantastican proizvod..nedovoljno reklamiran..ali odlican pre svega za vase zdravlje

  9. Beer Drinker kaže:

    Prilcno jeftino ako stvarno ima dosta heljde. U zavisnosti od proizvodjaca heljdino brasno kosta i do 300 dinara. Velika je razlika u tome da li su testenine OD heljde ili SA heljdom. Da bi bile „sa“ heljdom, dovoljno je i par grama ove skupe zitarice pa da naziv ne bude lazan. Ali ako se prodaju kao „Heljdina testenina“, procenat bi trebalo da je veci (koliki, to je vec moralna dilema) inace se radi o varanju potrosaca (nesto slicno kao majonez sa maslinovim uljem u kome ga ima par kapi). Inace, heljdino brasno je nesto stvarno najzdravije sto sebi mozete priustiti. Ukusi su razliciti, mi ga jednostavno obozavamo, jeste malo neobican za nas odgajene na belom brasnu i raznim lisnatim pecivima, ali neobican u pozitivnom smislu.

  10. charapan kaže:

    probao sam uprov ove testenine, ima ih i u dis-u, kao i celokupan prgoram lazarine. bljutave su ,ako se ne spremi odgovarajuci sos, a ja bih preporucio neki mirisniji sos, sa bosiljkom, recimo, koji ce preovladati u makaronama. odgovaraju mi, i ponekad ih spremam drustvu, koji se izneade tamnom bojom. probao sam i heljine kore, koje su dosta skuplje, a pite su odlicne.

  11. Mimili kaže:

    Obozavam testeninu od heljde. Nije tvrda kao integralna, i odlicna je zamena za klasicnu belu testeninu.

  12. Rajko kaže:

    Probao samo jednom kod prijatelja iskreno ukus mi se nije dopao.

  13. pipi kaže:

    Lazarina integralna testenina od heljde i ovsa je, dok postim, obavevezna stavka na mom jelovniku. Ostale jos nisam probala, ali uskoro hocu, savim sigurno.

  14. pahuljce kaže:

    ukusi su razliciti, a meni se ukus heljde ne dopada ni u kakvom obliku, pa ni ove testenine – uvek su bljutave, sa kojm god sosom/prilogom ih sluzili.

  15. modran1458 kaže:

    Heljda je jako zdrava a samim i tjesnine od iste.Ukusne su ali možda im je malo cijena veća za češću konzumaciiju.

  16. Niksa96 kaže:

    Jelena755 sve je stvar ukusa ovo je veoma zdrava hrana a to sto se raspada u vrucoj vodi to normalno za Testeninu od heljde

  17. Jelena755 kaže:

    Kupila sam ovu testeninu obzirom da sam bila na nekoj medicinskoj dijeti, ali nisam mogla da ih jedem. Jedan od problema je i to sto se raspadnu cim osete vrucu vodu. Uz to su i jako neukusne tako da nisam pojela ni polovinu kesice.

  18. 58 kaže:

    Probala sam ove s heljdom i nisu mi se svidele..Prvo su bile raspuknute još u pakovanju, a nakon odredjenog vremena kuvanja postale su kao kaša…Ima mnogo boljih testenina od ovih, a ove sam kupila u prodavnici u komšiluku jer mi je ponestalo mojih omiljenih od zlatiborskog proizvodjača.

  19. danicav5 kaže:

    E mi ove testenine obozavamo.Heljdu inace koristimo,kupujemo brasno.Odlican proizvod,zdrav i ukusan.Svaka preporuka od mene.

  20. Keti kaže:

    Probala sam Lazarina testenine,one trobojne i bile su ok.Ove sa heljdom nisam,ali sigurna sam da su ukusne.U zadnjih par godina je poraslo interesovanje za heljdom,pa se osim ovih makarona mogu naci odlicne kore za gibanicu od heljde,koje kupujem radije nego obicne.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.