Heljda, Beoynd i Do-It (BioSpajz)

Trazio sam nesto za dorucak sto ne sadrzi proste ugljene hidrate (proste secere), nego slozene ugljene hidrate i odusevljen sam sta sam to i nasao.
U pitanju je zitarica heljda koja ima veliku hranljivu vrednost i koju bi trebalo svi uvrstiti u ishranu. Jedino sto ce nekim ljudima mozda malo smetati zbog vremena pripreme. Ne jede se sirova nego mora da se skuva, pa cete morati da odvojite uvek malo vremena pre nego sto je konzumirate. Priprema se oko pola sata i najbolje je konzumirati je sveze skuvanu jer tada ima najlepsi ukus.
Ovo je odlican izbor za dorucak i mnogo je bolje da za isti koristite namirnice sa slozenim ugljenim hidratima koji su najvise zastupljeni u zitaricama, mahunarkama i povrcu jer se oni sporije razlazu i obezbedjuju organizmu konstantan nivo energije tokom vise sati. Zbog toga ona ne podize naglo nivo glukoze u krvi pa je veoma pogodna za dijabeticare.

Pri konzumiranju necega sto ima samo proste uglene hidrate desi mi se da posle nekog vremena osetim pad energije u vidu blage pospanosti dok kod heljde nemam takav efekat iz razloga koji sam objasnio malopre. Bitna stvar je i da heljda ne sadrzi gluten pa je mogu koristiti i ljudi koji su na njega alergicni. Ona je bogata i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koju vecina zitarica nema u svom sastavu. Heljdu mogu konzumirati i deca i odrasle osobe, a izuzetno je korisna za osobe koje se bave fizickom aktivnoscu.
Navescu samo neke detalje iz njenog sastava koji su bitni i koji se ne mogu naci na svim pakovanjima i za koje su napisane razlicite vrednosti, a to je da heljda u 100 grama ima oko 70 grama ugljenih hidrata i oko 12 grama proteina. Sadrzi i dosta minerala, a i Rutin koji se naziva vitaminom P pa jednostavno ima i lekovita svojstva.
Meni se najvise svidja heljda koja je organskog porekla i koja nije proprzena, takvu najcesce kupujem. Probao sam malo da je jedem sirovu i- dopada mi se. Ako neko ne zna, organsko poreklo znaci da je (heljda…) gajena u skladu sa propisima za organsku proizvodnju, sto na primer znaci da nije tretirana nikakvim hemijskim sredstvima itd…. Kupovna proprzena heljda ima malo gorak ukus za razliku od one koja nije, a preporucuje se da se proprzi (a ne mora) da bi je osusili posle pranja. Lagana je za varenje, mekana i ukusna. Ja je jedem samo kuvanu bez icega za dorucak i pojedem 150 grama. Moze da se mesa sa drugim zitaricama, povrcem i kombinuje sa drugom hranom.
Ima je u prodavnicama zdrave hrane i heljdu organskog porekla bih preporucio od firme Beyond, a od firme Do-It bih preporucio samo kupovinu na meru koje ima u prodavnici Bio spajz, jer je to najisplativije za razliku od pakovanja od 200 grama koja su mnogo skupa.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Heljda, Beoynd i Do-It (BioSpajz), 5.0 out of 5 based on 6 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Hrana. Zabeležite stalnu vezu.

15 reagovanja na Heljda, Beoynd i Do-It (BioSpajz)

  1. TotaVlad kaže:

    Zdraviji dorucak od ovog ne mozete naci, obozavam! I naravno, preporucujemo apsolutno svima. :)

  2. ElkaTheLady kaže:

    Kad spremam hleb dodajem brašno od heljde u manjoj količini jer mi je skupa,ali zdrava je.Kupovala sam odlične rezance od heljde koje sam kuvala u mleku.Zaista su izvrsnog ukusa.

  3. Mara kaže:

    heljda je jako zdrava i ja je u kući koristim par godina. Kore za pitu, isključivo od heljde i uvek bude jako ukusno.

  4. Anci kaže:

    Probala sam kupovne pogacice od heljde i pitu sa sirom i jako mi se dopalo. Planiram da je uvedem u redovnu ishranu. Nisam znala da moze da se konzumira i ovako, kuvana.

  5. Kajka kaže:

    U pecivu je odlicna. Pogacice sam prve probala, slatkaste su, pa ako ne volite slatkast ukus nemojte probati. I nije masno nista sta se s ovim brasnom napravi.

  6. ana09 kaže:

    Probala sam da je jedem kuvanu i nimalo mi se nije dopala.Palacinke su mi ok,kao i hleb sa dodatkom heljde,i mislim da je zdravo unositi je sa vremena na vreme.

  7. Valerija kaže:

    Heljdu češće koristim zimi jer spada u namirnice koje zagrevaju i ubrzavaju cirkulaciju u rukama i nogama.Rutin je veoma značajan za jačanje kapilara a najviše ga ima baš u heljdi.Za doručak pripremam kašu uz dodatak voća,meda i cimeta,za ručak prilog u raznim varijantama a od brašna pravim palačinke,lepinje ili hleb.

  8. Beer Drinker kaže:

    O cemu se ovde radi? Rekao bih da su u pitanju pahuljice od heljde (polu)pripremljene za obrok. Mi koristimo dosta heljdinog brasna ali kao dodatak ostalim vrstama brasna (do 1/3). Izuzetno je ukusna i (kazu) zdrava, samo sto trazi malo vise masnoce pri pripremi. Narocito volim da spremam gibanicu od heljdinih kora koje spremam kao palacinke pa zatim stavljam fil ali ih prethodno namazem sa malo kajmaka inace ispadne prilicno suvo. Heljda upije masnocu i bude bas lepa kora. Kad se sve sabere, prilicno skup obrok, neki bi rekli ne bas i zdrav ali ja spadam u one koji nisu bas preterano paranoicni po pitanju masti.

  9. danicav5 kaže:

    Mi kupujemo heljdino brasno na mlinu u selu Kljuc kod Mionice,papreno je skupo ali se isplati.Jako je zdravo. Prosli put smo platili 500 din dva kilograma.Ja od njega najcesce pravim palacinke i izvrsne su.Moje dete ih obozava.

  10. jtanja kaže:

    Heljda je veoma zdrava.Cesto je koristim u ishrani,bilo da su u pitanju kore heljdine ili zitarice.

  11. Heljda je i zdrava i ukusna je je najvise volim sa suvim grozdjem i bademima,ali i proprzenu.Stvarno fantastican izbor za zdrav dorucak,mada je nekad jedem i tokom dana.

  12. Slobodnjak kaže:

    Ja heljdu mesam sa pirincem i suvim grozdjem,jer imam problema sa zeludcem i to mi najvise odgovara.Pogotovu sto sam dugi niz godina preko deceniju bio akitvan profesionalni sportista pa odlicno znam nutricionizam

  13. seka kaže:

    Heljda je namirnica izuzetnog kvaliteta .koja bi u nasoj ishrani trebalo da bude vise zastupljene.Ja je spremam kao pasulj,i verujte vrlo je ukusna.Vodite racuna jako nabubri kad se kuva.

  14. Beba Mirosavljevic kaže:

    Sta reci o heljdi uopste, biljka broj jedan medju biljkama, zdrava i neophodna za organizam.. Probajte hleb sa dodatkom heljdinog brasna, fantasticno jednom recju..

  15. Senka kaže:

    Heljda je sjajna i zahvalno primenjiva. Moja porodica i ja najcesce koristimo kore od heljde (malo su deblje, tvrdje i gorce) za omiljene pite sa sirom, pecurkama i mesom. Mogu se kupiti u prodavnicama zdrave hrane, dok mi najvise volimo one iz „Zlatiborski delikatesi“.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.