Tel Aviv Hummus House

Brza hrana Izraela i to u Beogradu! Otvoren je još pre godinu dana i više, ali verujem da velika većina nije upućena. U pitanju je izraelska kuhinja, što znači da ćete se ovde susresti sa falafelom, humusom i tahinijem. A za ova tri jela ste sigurno čuli. Restoran se nalazi u ulici Carice Milice. To je mozda problem ako dolazite kolima, jer nemate gde da stanete, ali opet – u blizini je garaza na Obilicevom Vencu, pa eto…

U početku su svako jutro delili po kuglicu falafela prolaznicima, ali naš narod ih je zaobilazio ili ih je uzimao pa bacao… Nažalost, mnogo ljudi nije upućeno u to kakva je hrana Izraela, Bejruta i bliskoistočnih zemalja (ima minimalan nivo masti/soli/holesterola), kao i u način pripreme te hrane…

Falafel– jedan od dva najbolja u gradu koje jedem… Pravi se od leblebija i začina. U sendviču dobijate tri velike kuglice i zaista se najedete. To je vegeterijansko jelo ali je prepuno začina i samim tim jakog ukusa, ali nije kalorijski jako! Proteinski vec jeste, pa ako vam se učini da ste ostali gladni nemojte se ni slučajno pretrpavati jer niste ni svesni da ste zapravo siti do sutra ujutru! Falafel se služi u svežem somunu, lepinjici sa prilozima.

Za početak sam uzela standardni sa humusom, tahini sosem, salatom od šargarepe i kupusa, i nekim crvenim sosom kome sam nažalost zaboravila naziv, ali mogu reći da mu je ukus sličan našem senfu (ali mnogo intenzivniji i interesantniji). Dok jedete ovaj sendvič osetićete mnoštvo novih ukusa, a prijatnih. Cena mu je oko 260 dinara. Mene je nakon tog obroka malo boleo stomak, ali ne u smislu da sam imala problema, već male grčeve koji su brzo prošli, jer zaista sadrži mnogo začina. Ukoliko vam kumin ne prija- izbegavajte ga. Iako možda tako izgleda na prvi pogled, sendvič nije suv već preukusan. Pogotovo ako dodate još neke od soseva. Moram reći da ovaj lokal brze hrane ima najbolji izbor soseva što se tiče i izraelske i libanske hrane u Beogradu…

Videćete i pečurke u marinadi i mnoštvu začina čiji ukus ne mogu da vam opišem, jer nemam sa čim poznatim da uporedim. Ono što je bitno je da nisu slatkaste, već su jakog mirisa i ukusa. Porcija iznosi 400 dinara ali se isplati, jer ne možete sve sami da pojedete.

Šakšuka je bila moj sledeći izazov, a to je jelo od paprike, paradajza i začina sa jajima na oko preko ovog zapečenog povrća. Jelo je prelepo! Iako deluje obično, začini mu daju pravu čar (kumin, kajenski biber, bayleaves, šafran, muskovado šećer…). Jelo je jako, jedva slatkasto, što se odlično slaže sa paradajzom koji prevladava. Ovo je praksa svih jela sa tih područja – od običnih, jeftinih namirnica koje su im svakodnevno dostupne trebalo je napraviti obrok koji će biti ukusan (uz pomoć začina) i koji će energetski „držati“ čitav dan.

Divno je što vam ponude limunadu ili čaj od đumbira dok čekate svoj sendvič. Ja sam uzela kombinaciju ta dva i svima je preporučujem jer je to najlepši topli napitak koji sam ikada probala! Osvežava i ima dosta limuna. Jedina mana je što je lokal mali, pa unutra ne može da stane više od dve mušterije, ali i to je donekle dobro jer nema gužve, a i brzo ćete biti usluženi.

Stalno uvode novine u jelovnik, pa tako sada imaju i tradicionalne slatkiše, kao i zimnicu na njihov način. Imaju i jela sa mesom, u vidu kuglica od mesa i služe ih sa humusom. Čula sam pre neki dan da su otvorili i restoran gde može i da se sedne da se pojede obrok, ali lokaciju još ne znam.. Ažuriraju redovno svoju stranicu na Facebook-u, pa možda tamo otkrijete…

Moram da ih pohvalim i da kažem da su veoma ljubazni što meni lično MNOGO znači, jer i da nešto pogreše, takvim sam ugostiteljima uvek spremna da oprostim, za razliku od mnoštva neljubaznih. Osoblje se odlično razume u ono što radi, posavetovaće vas šta da uzmete i uvek vas pitaju da li ste prvi put kod njih i strpljivo objasne ukus i sadžaj SVIH priloga. Vlasnik je druželjubiv i uvek nasmejan, i Izraelac, što mi se dopada jer mi je besmisleno kada neko naš otvori takav restoran i zaposli naše ljude koji ipak sigurno nemaju toliko znanja i iskustva…

Ovaj lokal je primer ugostiteljima kakvi bi trebalo da budu. I možda su cene hrane malo više, ali ona svojim kvalitetom to opravdava.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Tel Aviv Hummus House, 4.3 out of 5 based on 18 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Fast food. Zabeležite stalnu vezu.

8 reagovanja na Tel Aviv Hummus House

  1. dolina kaže:

    Higijena na niskom nivou. Jedna radnica naplacuje i priprema hranu. Novac i hrana u isto vreme u rukama.

  2. Ivana Matijasevic kaže:

    Falafel im je odlican! I nije tacno da sluze tri, vec pet kugli u pita hlebu. A ako uzimate samo kugle bez pita hleba cena je 180 dinara. Prodavci nista specijalno. Nervira me uvek sto stede na prilozima pa sendvic bude suv. U Hananu uz falafel sluze i kecap po zelji, sto je meni extra. Cula sam i da je gazda uzasan prema radnicima. Jednom sam trazila tahini da mi stavi samo na kuglice, radnica je rekla da ‘ne sme’, mozda nije smela od gazde, ko zna. A pre su mi stalno stavljali tahini. Onda, ja ne smatram ova jela zdravim uopste. Prze se u fritezi u dubokom ulju ko zna kakvom i koliko puta koriscenom ! To nikako ne moze biti zdravo. Da je ukusno, to stoji, falafel mi je omiljeno jelo. Ali realno je da nije zdravo.

  3. MartinLuther1483 kaže:

    Uzasno skuceno mesto sa jos uzasnijim prodavcima. Hrana je masna i ne moze da se poredi sa pravom blisko-istocnom (arapskom) kuhinjom koju sam naravno probala u dr. stranim zemljama. Mnogo bolje falafele i humus sam jela u Shawarma fast food (Svetozara Markovica 37).

  4. pripejd kaže:

    Pre neki dan sam isprobala, po preporuci. Meso je odlicno, za hranu sve pohvale, gest sa limunadom je odličan, ali je osoblje u mom slucaju bilo izuzetno neprijatno, jer nisam bila upućena u njihovu kuhinju…valjda je njihov posao da je promovisu…

  5. j.l. kaže:

    Inace obozavam sve istocnjacke kuhinje, a nakon ove preporuke cu i ovo svakako da probam!

  6. anamisic kaže:

    Bila sam juce i probala Saksuku,i pravo da vam kazem nikad jaje u toj kombinaciji nisam probala a ukusi su sasvim nesvakidasnji,ima bas jakih zacina i posle sam popila litar vode,inace ko ne voli jak i ljutkast ukus neka ne narucuje caj od djumbira!

  7. Alex kaže:

    Cesto prolazim pored ovog lokala i hrana uvek takoooo dobro mirise da svaki put pozelim da je probam. Ovo me je ubedilo da definitivno to i ucinim :)

  8. BOJANNN kaže:

    Letos sam kupio komplet kebab od njih i prilično sam zadovoljan.Ukus je bio baš po meri,začini su dosta jaki,a ono što me je takodje iznenadilo to su bile cene koje su baš smešne.Ja nisam iz Beograda i nisam ponovo bio od letos pa ne znam da li su cene promenjene.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.