Viva Travel, turisticka agencija

Turistički aranžman agencije VIVA TRAVEL Sicilija 10 dana, sa noćenjem u Rimu u odlasku, 3 noćenja na Siciliji i 1 noćenjem u Napulju u povratku, naravno sve sa doručkom.

Jedino pozitivno u vezi sa ovim putovanjem cu odmah i navesti, a to je odnos radnice agencije koja mi je omogućila odlično mesto u autobusu…

Sve ostalo je (poprilicno) negativno:
Bila sam putnik agencije Viva Travel iz Beograda na skoro završenom putovanju za Siciliju, od 30. decembra do 08. januara 2012. godine.

Invalid sam I kategorije, sa 4 operacije kičme koji trenutno očekuje i zamenu oba kuka, pa se krećem sa štapom i naravno pod jakom dozom lekova. Međutim, programom je predviđeno i fakultativno razgledanje Etne, jedinog živog i aktivnog vulkana u Evropi, i to je bio jedini razlog mog kretanja na ovakvo putovanje, jer Rim i Napulj poznajem pa mi je u principu bilo nebitno šta ću videti a moći ću ipak da se odmorim. Agencija mi je izašla u susret i bez naknade obezbedila sedište bliže vratima kako bih mogla bez ometanja drugih putnika da ustajem, sednem na stepenište i sl. i tako sebi pomognem u toku putovanja između pauza. Ovo napominjem jer u agenciji vidno stoji da se posebno tražena mesta naplaćuju 80 Eura.

U vezi sa organizacijom putovanja nemam većih primedbi, ali…. a bez „ali“ ova zemlja bi propala.

Osnovna primedba odnosi se na vodiča grupe…

Da sam kojim slučajem neobaveštena i pratila sva njena uputstva ovo putovanje bi novčano izašlo kao da sam otputovala na Bahamska ostrva, a možda se sa grupom ne bih ni vratila kako je izgledalo „prebrojavanje“ putnika, ali da krenem od najvažnijeg.

Po dolasku u Rim 31. decembra smešteni smo bili u hotelu Ibis Roma Magliana sa 3 zvezdice, na nekih 20-tak km od centra Rima, gde je jedini problem bio samo grejanje koje se nekako volšebno samo uključuje u nama nepoznato vreme, pa je već tada neko sklon prehladi istu i „zaradio“, ali to je već stvar organizacije u samom hotelu. Pri dolasku u hotel vodič puta nam je samo rekla u kojoj se ona sobi nalazi, ali nije zapisala i u kojim se sobama nalaze njeni putnici, nas ukupno 38. Kako je do organizovanog odlaska na doček Nove godine ostalo dosta vremena, oni koji u Rimu nisu bili želeli su da iskoriste to vreme za obilazak grada, ali se ispostavilo da do stanice metroa koji vodi do Vatikana ima nekoliko kilometara, a podatak koji autobus do metroa vodi nismo dobili. Jedina informacija je bila da metro radi samo do 21h, što je netačno jer je svuda objavljeno da su poslednji polasci metroa od početka Božićnih praznika pomereni na 23h, što se može naći i na internetu. Tako je veći deo dana za one koji su hteli da vreme iskoriste u razgledanju propao, a meni je sasvim prijalo tuširanje, kapućino u obližnjem kafiću na suncu i odmor.

Takođe, rečeno nam je da se će se Nova godina u Rimu organizovano dočekati na dve lokacije u samom Rimu, standardno na Piazza Venezia (uz muzikom koja se danas inače sluša) i na Piazza del Popolo (gde će doček biti uz klasičnu muziku). Lično, poznavajući Rim, ta informacija o dočeku i na Piazza del Popolo je bila sumnjiva, jer do sada nikada u Rimu doček nije bio organizovan na dve lokacije, pa tome nisam pridavala veću važnost. I zaista, oni koji su se odlučili za nešto drugačiji doček i hrabro uputili na Piazza del Popolo ostali su razočarani, sa vrlo malo vremena da se ipak vrate na Piazza Venezia, pa ih je Nova godina „sačekala“ na ne baš maloj udaljenosti „negde u centru“. Takođe, rečeno nam je da na eventualni doček u nekom od kafića ili restorana ne računamo jer je „sve rasprodato i po najnižoj ceni od 50 Eura“! Apsolutno netačna informacija, jer je opšte poznata stvar da na zapadu sama novogodišnja noć ne predstavlja neko „čudo u Šarganu“ i da je moguće bez ikakvih problema naći mesto za večeru ili samo piće i na najatraktivnijim lokacijama grada, što su sutra mnogi i sami uvideli. Lično sam večerala na Španskom trgu po istovetnim cenama kao i bilo gde u Rimu. Prilikom odlaska na doček autobus nas je ostavio na određenoj lokaciji gde smo se u određeno vreme kasnije i našli, a sam vodič je sa nama krenuo da nam, kako je sama rekla, po svojoj volji pokaže Piazza Venezia. Naravno, kada smo kao pačići stigli nekim sporednim ulicama do same Piazza Venezia i kada su i ostali putnici videli kako je ukrašena Via del Corso, glavna ulica, i posebno u njoj „Fendi“ radnja, svako je otišao na svoju stranu.

Elem, od obećanja da će 01. januara doručak biti u kasnijim satima nije bilo ni govora, tako da smo već u 08h morali da budemo na doručku, svoje stvari stavimo u autobus i krenemo u panoramsko razgledanje Rima.

3. dan 01.01.2012. RIM
Doručak. Napuštanje hotela. U poslepodnevnim časovima panoramsko razgledanje Rima – grada starog 28 vekova: Termini, Trg Venecija sa Trajanovim forumom, Palata Venecija, ostrvo Tiberina, vatikanske zidine, bazilika Sv. Petra… Nakon razgledanja slobodno vreme za kraću individualnu šetnju. Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti.
Ovo je deo iz agencijskog programa putovanja koji se odnosi na 01. januar u Rimu.

Dakle, u 11h smo već bili u autobusu i krenuli na panoramsko razgledanje Rima.

Oni koji u Rimu nisu bili radovali su se što će videti Koloseum, ali… Od svega napisanog videli smo najmanje 7 puta ostvro Tiberinu i najmanje isti broj puta zidine Vatikana i naravno stanicu Termini i ništa više, sem predgrađa Rima. Koloseum je ostao naravno u Rimu i na razglednicama i brošurama, nekoliko blokova od ulica kojim se autobus kretao, crkva Sv. Petra nam je pokazana „e ono tamo što vidite vrh, e to je to“, Piazza Venezia i Trajanov forum su preskočeni iz nama nepoznatih razloga, da bi nam vodič sve vreme govorila da je u stalnom kontaktu sa ostalim vodičima. Više od 1,5h „vrteli“ smo se autobusom po predgrađu Rima koje nije čak ni ucrtano na turističke mape grada kako bi autobus mogao da se parkira u okolini Ministarstva aeronautike (!?), nekoliko blokova daleko od stanice Termini, jer se tu ne plaća parkiranje. Na mnoga pitanja zašto grupa nije negde u gradu ostavljena kao i prethodne noći, pa da autobus dođe po grupu u dogovoreno vreme, odgovor nismo dobili. Bili smo na žalost uskraćeni za jedno tako jednostavno rešenje pa smo do stanice Termini morali da pešačimo još nekih 45 minuta i isto toliko nazad. Vrlo prosta matematika koliko je vremena ostalo za „individualne aktivnosti“.

Oni koji nisu bili u Vatikanu želeli su da vreme iskoriste i vide ga, ali je već i laiku bilo jasno da u tome neće uspeti jer vrteći se autobusom nismo videli niti jednu osobu koja stoji u već poznatom redu za ulazak, a i opšte je poznata činjenica da su vatikanski muzeji zatvoreni 01. januara uvek, što je i na samoj lokalnoj TV bilo objavljeno, pa su naravno oni koji su poslušali savet „dobro obaveštenog vodiča“ u „stalnom kontaktu sa ostalim vodičima“ ostali uskraćeni da obiđu Vatikan, sa mnogo nepotrebno izgubljenog vremena da obiđu neke druge lokacije.

I pored već evidentnih propusta vodiča nastavljam putovanje jer želim svim srcem da vidim Siciliju, posebno Etnu, a Rim dovoljno dobro poznajem da bih zdravlje žrtvovala na neupućenog vodiča, pa sam se više orijentisala na nekoliko spektakularno okićenih izloga i naravno sladoled od jogurta u čokoladnom kornetu sa lešnicima, kojeg je teško kod nas dobiti bez voćnog preliva.

U toku putovanja za Siciliju prijavljivali smo se za određene fakultativne izlete koji su nam ponuđeni prema agencijskom programu, i prema broju prijavljenih vodič je kontaktirala agenciju, po njenim rečima radi odobrenja. Znači, već u toku putovanja za Siciliju vodič je imala spisak putnika zainteresovanih za odlazak na pojedine fakultativne izlete.

Kao invalid „preskočila“ sam izlet u sicilijanska sela želeći da se odmorim od puta i spremim za Etnu koja je i bila povod moga putovanja. Avaj! Sve informacije za sledeći fakultativni izlet dobijali su samo oni koji su bili na tom izletu pa sam ujutru pre polaska potražila na info tabli hotela (Villa Linda) informaciju, ali je nije bilo, slučajno sam u toku doručka srela vodiča i pitala kada se tačno kreće i dobila odgovor u 09h. Kako je do tog vremena ostalo nekih 20-tak minuta spustila sam se do mora koje je od hotela udaljeno nekih 50-tak metara, gde prestaje i ulica i gde su me neki putnici i videli, ali je autobus za Etnu ipak otišao bez mene, jer NIGDE NIJE OBJAVLJENO DA AUTOBUS POLAZI SA SASVIM DRUGOG MESTA od onog sa kojeg je prethodnog dana krenuo u obilazak sicilijanskih sela, odnosno sa autobuske stanice koja je odmah ispred hotela. Za razliku od narednih situacija, kada je pojedine ljude zvala po sobama, NISAM KONTAKTIRANA, NITI JE BILO GDE BILO OBJAVLJENO ODAKLE AUTOBUS POLAZI! Da stvar bude još gora, vodič je tražila novac za mene (??????????) za taj fakultativni izlet. U 09:10h zovem telefonom vodiča i pitam gde su, saznajem da su već otišli, molim da se vrate po mene, što naravno nije urađeno. Od stravičnog šoka da sam kao invalid prešla preko 4000 km da odem na Etnu a da sam zahvaljujući vodiču, koji ne ume da koristi info tablu hotela, ostala u hotelu – dobila sam stravično lupanje srca, ali ni tu mi nije bilo pomoći jer je polisa zdravstvenog osiguranja „otišla“ zajedno sa vodičem, pa sam od recepcionara ili vlasnika hotela dobila neke kapi za smirenje. Moj pokušaj trenutnog odlaska sa Sicilije je na žalost propao, jer pasoš nije bio kod mene, a na moj SMS vodiču da mi organizuje odlazak (jer u hotelu internet nije radio) dobila sam odgovor „…mislim da nije izvodljivo da prekidate program koji ste platili…“ što me je još više uverilo u činjenicu da doticna nije osoba podobna da bude vodič kad čak i jedan takav „detalj“ ne zna. Vizni režim više ne postoji tako da sam kojim slučajem kod sebe imala pasoš prvim bih autobusom otišla bar do Mesine i trajektom na obalu pa nekako dalje…

Podrazumeva se da je moj pokušaj odlaska na Etnu taksijem propao jer taxi u ovo doba godine ne postoji, i samo je naš hotel bio u funkciji.

U vezi sa pozicijom hotela i mestom gde sam se kao invalid nalazila čekajući da se autobus pojavi imam i foto-dokumentaciju kao i slike oglasne table (u samom hotelu) na kojoj nema nikakvog obavešetenja za one koje nisu bili na prethodnom izletu.

Kako nisam uspela da organizujem sama odlazak sa Sicilije zbog interneta koji nije radio u hotelu, dobila sam SMS-om iz Beograda podatke kada i odakle imam let za Rim i kasnije za Zagreb ili Budimpeštu, jer bih za let iz Rima direktno za Beograd morala da noćim u Rimu (a već mi se sve smučilo). Kako se vodič nakon izleta nije ni pojavila u mojoj sobi (ni tada nije upisivala ko se od putnika gde nalazi), niti je na bilo koji način pokušala da mi olakša odlazak sa Sicilije, bila sam primorana da ostanem jer prevoza u tako kasnim noćnim satima (bolje reći ranim jutarnjim) nije bilo.

Sledeći fakultativni izlet za koji sam se prijavila bio je obilazak MonReale-a i Palerma, i to sam iskoristila, ali… naš dolazak u Palermo je bio oko 13h pa neki drugi način odlaska sa Sicilije više nije bilo moguće organizovati, a i sa tog aerodroma avioni za Rim kreću dosta rano ujutru.

U Palermu smo ostali 1h duže da bi jedan par koji očito ne zna šta je internet obišao jedan od muzeja, ali nisu uspeli jer je muzej i dalje u fazi rekonstrukcije što i stoji na sajtu samog muzeja, ali sam ja ostala bez onoga što sam želela i zbog čega sam i krenula na ovako daleki put. Naravno, niko od putnika, pa ni ja, nije bio protiv toga da se ostane tih sat vremena duže.

Povratak sa Sicilije nije prošao nimalo bolje. U Mesini smo do polaska trajekta bar ostavljeni u centru grada, u Napulju smo srećom bili smešteni u hotelu „Eden“ na 50-tak metara od želežničke stanice, pa je individualni odlazak na Pompeju bilo lako organizovati. Naravno, bio je predviđen i fakulativni izlet na Pompeju, kao i na Kapri, ali nam je vodič rekla da je izlet preskup i da „tamo nemamo šta da vidimo jer su svi predmeti u Arheološkom muzeju“????????? Poznavajući Napulj i njegovu okolinu odvela sam neke poznanike na izlet u Pompeju i Sorento, poslednjeg dana boravka u Italiji odmah nakon iznošenja stvari iz soba i doručka. Artefakti nađeni na tom lokalitetu nisu i ne mogu biti isto što i sam lokalitet kog zaista treba doživeti u punom smislu te reči, pa ne čude ogromne gužve na kasama koje su se kasnije stvorile. Vremena je bilo malo pa je Pompeja viđena samo u najgrubljim crtama.

Naravno, izlet na Kapri je bilo moguće organizovati jer su vremenski uslovi bili idealni, ali je i to propalo komentarima samog vodiča da je „to mondensko mesto i da nema šta da se vidi“, a položaj hotela nije omogućavao jednostavan individualan odlazak do luke. Sem toga, vremenska ograničenja su stalno bila prisutna, a odlazak i povratak sa Kaprija sa nekim iole manjim razgledanjem ili kafom ipak zahteva minimum 5h.

O filmovima koji su puštani u toku vožnje autobusom prema Siciliji ne treba ni govoriti (svi filmovi iz serijala „Kum“ i još po neki takođe na temu mafije), a komentari vodiča za sve vreme boravka u autobusu bili su prvenstveno i isključivo vezani za mafiju, pa smo o mafiji naučili više nego što „guglanjem“ i čitanjem možete saznati, a komentari vezani za tu temu toliko su bili uverljivi da skoro da smo zamračivali sobe, gurali ormane na vrata i slično od straha od mafije.

Naravno, odmah po povratku kontaktirala sam agenciju Viva Travel i obavestila ih o svemu, kao i udruženje vodiča (mada se imenovani vodič ne nalazi na njihovoj listi), Yutu i dnevnu štampu, i naravno turističku inspekciju pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja koje je zaduženo za kontrolu rada turističkih agencija i izdavanje licenci turističkim vodičima. Od pomenute inspekcije sam dobila sledeći odgovor:

Р е п у б л и к а С р б и ј а
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА
Сектор туристичке инспекције
Одељење туристичке инспекције Београд
Београд
Број 332-02-00516/2011-19
датум : 30.01.2012
Ул. Омладинских бригада бр. 1
Београд

( ime i prezime)

Дана 26.01.2012 извршили смо контролу туристичке агенције VIVA TRAVEL AGENCY поступајући по Вашој пријави.
Контролом је утврђено да су у Вашем аутобусу, за Вашу групу била задужена два водича * * i * *…
Ваше примедбе се односе искључиво на рад водича. На жалост извођење факултативних излета и панорамског разгледања дестинације зависи од минималног броја пријављених путника , тренутних могућности извођења излета као што су проходност улица, празници, комунална решења града и сл.. Начин информисања путника, количина информација, цена излета, оpганизација излета су предмет пословне политике привредног субјекта и нису предмет вршења нашег надзора.
Из документације ове агенције утврђено je да су Вам све наплаћене услуге извршене. Осигурање за Ваше путовање је групно и налазило се код водича.
Контролом документације нису утврђене неправилности. Како су изјаве водича и Ваша изјава супротне упућујемо Вас да се у случају незадовољства обратите Суду опште надлежности.

Туристички инспектор

* * *

Naravno da sam odmah uzvratila istoj inspekciji da mi NISMO IMALI DVA VODIČA, dala u prilog tome i nekoliko imena i prezimena putnika i postavila jednostavna pitanje: 1. zašto nepostojeći drugi vodič nije dao izjavu? i 2. u čemu je moja izjava u suprotnosti sa izjavom vodiča *? Zar u tome što je potvrdila da nisam bila na Etni? Zar u tome što je potvrdila da je polisa osiguranja bila sa njom a da duplikat nije ostavljen u hotelu radi putnika koji nisu hteli ili nisu MOGLI da odu na neki od izleta? Inspekciji je naravno poslata kompletna foto-dokumentacija, ali kao što se vidi nema odgovora na pitanje zašto info-tabla hotela nije iskorišćena za obaveštenje putnika.

Ipak ako se invalid I kategorije odluči na putovanje autobusom od preko 4000 km SAMO i ISKLJUČIVO da vidi Etnu, a doživi takvo poniženje, onda takvim vodičima nije mesto ni u jednoj agenciji.

Kako se ovaj aranžman kod iste agencije VIVA TRAVEL po vrlo pristupačnoj ceni nalazi i reklamira za prolećna putovanja, a u stvari se putovanje svodi na izlaženje i ulaženje u autobus i samo i isključivo panoramsko razgledanje, a sve ostalo je na putniku da se organizuje ako želi da vidi recimo Koloseum, Vatikan, neku od otprilike 400 crkava u Rimu, Fontanu di Trevi, Panteon, Piazza Navone… ili ako želi da obiđe neke znamenitosti u Napulju moraće da „preskoči“ Pompeju i Kapri, jer se takvi gradovi ne mogu obići a kamoli posetiti neke od znamenitosti za nepunih 24h koliko se boravi i u Rimu i u Napulju. Jedino na Siciliji će ako preskoči izlet „sicilijanska sela“ uspeti bar da se odmori.

Pa sad… ko voli neka izvoli uz toplu preporuku da se dobro raspitaju ko je vodič grupe i da svakako preskoče ovo putovanje ako je u pitanju doticna…

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Viva Travel, turisticka agencija, 4.0 out of 5 based on 39 ratingsOvaj unos je objavljen pod Putovanja. Zabeležite stalnu vezu.

24 reagovanja na Viva Travel, turisticka agencija

 1. saša kaže:

  nažalost,od letos i naša družina sa letovanja u pargi ima loše iskustvo sa viva agencijom,tj vodičem vericom dj.,koja je oličenje neprofesionalnosti i najblaže rečeno bezobrazluka.netačne informacije…skuplji taxi od aranžmana…prljav,apartman,pokvareno sve

 2. madmozelM kaže:

  Mi smo bili u Pragu sa Vivom,izabrali smo jedan od tri programa i proveli se za sve pare. Vodič je bio ok i nikakvih većih zamerki nemamo. Ranije smo se u agenciji raspitali za sve detalje puta i sve je ispoštovano. Sa moje strane nemam nikakvih zamerki!

 3. Zeljo kaže:

  Prvi put smo bili u Grckoj.Bili smo na otoku Tasos u malom mestu Potos.Smesteni smo bili u vili Jorgos, i zadovoljni smo sa smestajom. Viva Travel ima u ponudi vise vrsta izleta svako moze da izabere nesto za sebe. Plaze su predivne pescane i ima mnogo plicaka za malu decu, blizina plaza je kao sto su rekli u agenciji – blizu smestaja, cene su povoljne.
  Za osoblje Viva Travel imamo samo reci hvale.
  SRDACAN POZDRAV.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

 1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
 2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
 3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
 4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
 5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
 6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.