Grcka, Krf, Kasiopi – Vila Elsa

Najsevernije grčko osrvo Krf ili Kerkyra, po imenu nimfe Kerkire, ili „zeleno ostrvo“ kako ga sami Grci nazivaju sa punim pravom, nalazi se u Jonskom moru, na samom ulazu u Jadransko more, i od kopna, Albanije, na najužem svom delu je odvojen svega 3km.

Sa svojih svega nešto preko 110.000 stanovnika, malim brojem kišnih dana u toku godine ali i sa snežnim vrhovima na Pantokratori a temperaturama u toku leta sličnim temperaturama u recimo Dalmaciji, sa dovoljnim brojem znamenitosti koje bi trebalo videti, mnogim je turistima omiljena destinacija, posebno gostima iz Italije čije jahte, gledano iz aviona, deluju kao mnoštvo pahulja oko samog ostrva i Englezima sa njihovim već čuvenim low cost letovima (koje drastično smanjuje samu cenu letovanja), obiluje velikim brojem plaža, počev od peskovitih, preko šljunkovitih do kamenih, ali je svaka posebna priča.

Sam glavni grad prepoznatljiv je po svojim kulama između kojih je smešten i u prošlosti branjen i mletačkom arhitekturom. To je jedan od najlepših gradova u Grčkoj, podeljen na novi i stari deo. Šetajući starim delom videćete istorijske zgrade kao što su Gradska kuća, Jonska akademija, crkve svetog Spiridona i Panagia Antivouniotissa, palatu svetaca Mihajla i Đorđa koja je bila prebivalište svakog engleskog poverenika a sada je zabavni muzej, kao i arheološki, vizantijski, narodni muzej… Mletačka arhitektura je taj stari deo grada formirala i u veliki broj malih i uskih ulica, visokih a uskih zgrada i mnoštvom manjih trgova sa obaveznom crkvicom.

Sva mesta su odlično povezana lokalnim autobusima, ali ako želite da Krf doživitite na pravi način ipak izdvojite određenu sumu novca i rentirajte automobil. Ne brinite, taj izdatak neće bitnije uticati na ukupnu cenu jer su pod 1. automobili manji, znači i jeftiniji a sve zbog uskih puteva na ostrvu, a pod 2. ukoliko se odlučite za letovanje u staroj ribarskoj luci Kasiopi, posebno u vili koju vam od sveg srca preporučujem, nećete imati potrebe da više od 3 dana koristite iznajmljeni automobil.

Možete sebi odvojiti i nekoliko dana za obilazak najbližih ostrva Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos, mada iskreno obilazak Kefalonije i Zakintosa ne preporučujem jer u oba ova ostrva treba uživati odvojeno pa je ipak bolje neko sledeće letovanje planirati za jedno od ova dva ostrva nego samo „protrčati“ i ne videti sve prirodne lepote koje oba ostrva nude. Samo da napomenem da se neke od najlepših grčkih plaža prepoznatljivih sa razglednica, brošura, interneta i dr., – upravo nalaze na ovim ostrvima.

Ukoliko iznajmite automobil napravite jednodnevnu „kružnu turu“ po ostrvu sa obilaskom ostalih turističkih mesta na Krfu, neobične prirodne arhitekture nazvane „tunel ljubavi“ i nezaobilazne uvale sa manastirom Palaiokastrisa gde posle vožnje kroz maslinjake i živopisna sela na vidikovcu iznad uvale možete uživati ne samo u fantastičnom pogledu već i krfskim specijalitetima koji su odlična mešavina italijanske i grčke kuhinje uz naravno Demestica vino, vino klasičnog bukea namenjenog konzumaciji uz sve vrste jela iz kategorije poluslatkih vina i nimalo slično čuvenom Retzina vinu, a dan završite na Glifadinoj plaži. Za dan koji ste odlučili da provedete u samom gradu Krfu planirajte i obilazak manastira Pondikonissi na tzv. „Mišjem ostrvu“, savremenom simbolu Krfa, i nadajte se poletanju nekog aviona da biste doživeli „cuveno“ stajanje na semaforu zbog poletanja aviona, i obilazak Ahileona, vile Elizabete Austrijske (Sisi) odakle „puca“ pogled na grad Krf.

U samom gradu obiđite „konzulat“ – muzej našim borcima iz I svetskog rata, prošetajte nekadašnjim golf terenom sada parkom, obiđite kanale. I naravno, za veoma malo novca sednite u neki od većeg broja brodova koji voze do ostrva Vido, koje je tačno preko puta samog grada Krfa, obiđite srpski ratni mauzolej iz I svetskog rata gde je sahranjeno više od 3000 srpskih vojnika, ali ne zaboravite da pre polaska kupite bar jedan cvet i bacite ga u more oko ostrva, čak i ako brod nije ni blizu dela koji zovemo „plava grobnica“ gde počiva još preko 20.000 srpskih vojnika… U šetnji tim tako malim ostrvom i pored bola koji će vas obuzeti, mozete sakupiti npr. par šišarki ili sitnijeg kamenja koji ce vam predstavljati više od običnih suvenira…

Na raskrsnici na putu iz grada Krfa prema Kasipiju gde je skretanje za južni deo ostrva i Palaiokastrisu obavezno zastanite na „vidikovcu“ i slikajte se jer će se u vašoj pozadini videti Albanija…

Idealna varijanta je da iz Kasiopija jednim od turističkih brodova krenete opet za grad Krf, ali sada sa mora možete videti i ono što inače u vožnji niste i diviti se, jer je Krf po meni najlepše grčko ostrvo, a obišla sam dosta…

Aranžmani za leto 2012. godine tek su počeli da izlaze (za smeštaj u vili Elsa još nisu izašli, a samo je turistička agencija Mel Travel iz Beograda i imala u svojoj ponudi ovu vilu, pa je već u martu letnja sezona za ovu vilu bila popunjena)… Prošle sezone, sezona 2011., kao subagent Mel Travel-a bila je turistička agencija Magelan iz Novog Sada…

U svakom slučaju, letnji aranžmani bez obzira na trenutno (ne)vreme počeće da se objavljuju pa nije na odmet malo „prošetati“ internetom i pogledati da li još neka turistička agencija ima u svojoj ponudi upravo ovu vilu, možda sa autobuskim prevozom što bi vaše letovanje dodatno pojeftinilo, jer je aranžman preko turističke agencije Mel travel podrazumevao avionski prevoz. Ovde moram da napomenem da čak i ako se odlučite za ovako nešto skuplju varijantu sa avionskim prevozom, isplati se, jer ne samo što iz aviona možete videti planine preko kojih je naša vojska prelazila Albaniju u I svetskom ratu što stvarno jeste doživljaj koji izaziva zaprepašćenje da je tako nešto uopšte moguće, već možete videti i okolna ostrva preko kojih avion preleće vrlo nisko. Takođe, možete doživeti i sletanje i poletanje sa aerodroma sa jedne od najkraćih pista u Evropi (najkraca je koliko znam, na Gibraltaru, gde avion prolazi bukvalno ulicom kojom idu i automobili, i dok ne poleti, automobili/vozila stoje na semaforu, cekajuci da im se upali zeleno svetlo, dok im sa strane stoji avion – NESTVARNO… :D ), a i ova je toliko kratka da kad avion uzleće automatski se uključuje semafor „na crveno“ na putu na kraju piste jer je potisak aviona zbog kratke piste toliko veliki da se automobili bukvalno tresu a da i nisu u direktnoj liniji potiska. Šta bi tek bilo da se pešak nađe na direktnoj liniji – ne smem ni da pomislim… Zaista neverovatno iskustvo.

Vila Elsa sastoji se iz 2 zgrade i svakako obratite pažnju da budete smešteni u staroj kući…

Vila Elsa se nalazi u Kasiopiju, na samoj Kalamioni plaži, sa tim da je „nova“ kuća klasičnog tipa grčkih apartmana, sa više apartmana, dok je „stara“ kuća (ona o kojoj pišem, koja je ispred nje sa svojim izlazom na plažu jedan) veliki četvorokrevetni apartman. Ta „stara“ kuća je prizemna, kompletno opremljena, sa ne baš najnovijim nameštajem ali sa klimatizerom. Imate i svoj parking.

Sastoji se od dve odvojene spavaće sobe, velikog dnevnog boravka sa kuhinjskim i trpezarijskim delom, i većim kupatilom. Kuhinja je potpuno opremljena, uz veliku prednost velikog frižidera sa komorom. Iz dnevne sobe se izlazi na ogromnu „terasu“/“verandu“ – ne znam koji bi izraz odgovarao s obzirom da je u pitanju prizemna kuća, sa koje se preko samo jednog stepenika spuštate u „svoje“ prostrano dvorište i sa još jednim stepenikom na šljunkovitu plažu! Fantastično!

Položaj kuće je idealan: more je od vašeg kreveta udaljeno oko 10-tak metara, a do prvog marketa imate nešto manje od 100m, dok do samog centra mesta oko 500m ukoliko idete „normalnim“ putem, nešto više ako sa „vaše“ plaže lagano krenete šetalištem i izadjete direktno na rivu, a najkraće ali i najmanje preporučljivo je da sa „svoje“ plaže preprečite put pored jedne crkvice (inace dosta zapuštene pa je i mogućnost susreta sa nekim gmizavcem velika).

Mada su oko „vaše“ kuće i druge kuće, a iza nje i glavna ili „nova“ vila Elsa, potpuno ste odvojeni i možete maksimalno uživati u tišini, sem ukoliko galamu sami ne pravite jer nikome ne može vaša galama smetati sem vama… Zidovi kuća koje su sa leve i desne strane „vašeg“ dvorišta prepune su raznovrsnog cveća i srećom i bez prozora, što vam daje dodatni osećaj slobode, a „vašu“ kuću pretvaraju u malu hacijendu. Ništa idealnije od toga vam zaista ne treba. Vaša sloboda ničim nije ograničena sem naravno zidovima, pa je idealna za „porodično“ letovanje, ma kako ovo „porodično“ tumačili… Dobronamerni vlasnik pozajmio nam je roštilj tako da je i sveža riba mogla očas da se spremi…

Na plaži je uglavnom mali broj ljudi, tako da ni sa te strane nema nikakve gužve… Pre podne voda je apsolutno čista i mirna, plaža inače ima plavu zastavu, ali je zbog svog položaja posle podne nešto više talasa, za one koji poznaju Dalmaciju to je klasičan maestral, koji je za „dečje radosti“ i sunčanje savršen mada nanese na obalu travu, koju u toku noći vredni turistički radnici sklanjaju…

Pre polaska, ukoliko se odlučite da poslušate ovaj savet, dobro proučite svoj fotoaparat i obavezno ponesite i stativ jer se sa rive Kasiopija vide turistička mesta u Albaniji, ali je uveče taj pogled mnogo lepši jer je cela ta oblast Albanije gledana sa Krfa kao jedna dugačka svetleća cev i vredi se pomučiti i slikati, ako već nemate i pasoš neke druge zemlje ili ste na vreme izvadili u Beogradu vizu, pa za oko 30 Eura i jednim od mnogobrojih brodova odete na jednodnevni izlet do Sarande, izuzetno lepog i živopisnog turističkog mesta u Albaniji.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

Grcka, Krf, Kasiopi - Vila Elsa, 3.8 out of 5 based on 6 ratingsOvaj unos je objavljen pod Hosteli, Putovanja. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Grcka, Krf, Kasiopi – Vila Elsa

 1. boka kaže:

  Mene zanima koliko izadje rent-a-car, neki povoljniji? Kolika je cena goriva?

 2. anak kaže:

  Krf je stvarno jako lepo ostrvo,ima dosta toga da se vidi!Ipak najlepsi utisak mi je ostavio grad Krf!

 3. gargamel kaže:

  krf sam obisao jedino iz pieteta prema nasem mauzoleju koji se tu nalazi i da bih odao postu nasim vojnicima izginulim u prvom svetskom ratu. znajuci sve to – nekako mi je morbidno da se tu i kupam. u grckoj postoji dosta drugih lepsih mesta za odmor.

 4. dragana kosic kaže:

  Posle svih destinacija koje sam videla u Grckoj,Krf zauzima skromno peto mesto.Kasiopi je obicno mesto sa malom lukom,kao i hiljade drugih mestasca sirom Mediterana.Mislim da Krf kao Krf a i sam Kasiopi nema toliko plaza kao ostala ostrva,Rodos,Tasos,Lefkada…Sve vredi videti i obici,ali…

 5. jelena tomasevic kaže:

  Krf sam obisla uzduz i popreko,od Rode do Dasije,Kasiopija Krfa….Vido,rani zamkovi iskpine….Elem preko 1300km sam presla za 12 dana.Ali najlepse na Krfu je Paleo Kastrica,za mene.A bas da gledam Albaniju,nemam zelju.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

 1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
 2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
 3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
 4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
 5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
 6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.