FG Electronics FS-705 Električna šerpa

Odavno znam za ovu vrstu šerpe za kuvanje, ali sam tek nedavno odlučila da je kupim i sada se prosto kajem što nisam i ranije to učinila… Radi se o šerpi za kuvanje popularno nazvanoj „Krčko“. Šerpa koja bukvalno sama vodi računa o vašem jelu i sama ga kuva. Potrebno je ubaciti sastojke, poklopiti, uključiti prekidač na željeni položaj/temperaturu i doći po gotovo jelo.

Šerpa je ovalnog oblika i ima kućište od nerdjajućeg čelika. Unutra se nalazi keramička posuda za pripremu hrane, a poklopac je od stakla sa termoizolovanom ručkom. Poklopac je po meni dosta tanak tako da se njim mora pažljivo rukovati. Ja sam izabrala šerpu osrednjeg kapaciteta od 5 litara, što je sasvim dovoljno za moju četvoročlanu porodicu. Potrošnja struje je deklarisana na 320w što je zaista malo u odnosu na ringlu šporeta koja troši 2kw.

Prvo jelo koje sam skuvala bio je pasulj kao najjednostavniji i koji mi nažalost nije uspeo iz prve. Naime, vreme kuvanja sam podesila prema preporuci iz uputstva, ali to je samo okvirno vreme i pasulj mi je bio slabo skuvan. Kasnije sam sama procenila koliko je vremena i temperature potrebno, jer sve je stvar starosti i kvaliteta namirnica, jačine napona u mreži, ukusa i sl…. Sada sam utvrdila potrebno vreme i temperaturu za skoro sve što kuvam i jela su odlična… Količina toplote i isparenja prilikom kuvanja su osetno manja u odnosu na kuvanje na ringli u običnoj šerpi.
Ova šerpa je prosto rečeno spas za domaćicu. S obzirom da radim, jelo stavim uveče i ujutru pre polaska na posao imam spremljen ručak koji nije zagoreo, niti je ostao nedokuvan. Podesim tajming i jačinu na jedan od tri položaja (uglavnom na srednji) i ne razmišljam…

Jedina zamerka je to što nije preporučljivo da ova šerpa ide u rernu, tako da jela koja moraju da se zapeku nisu baš za ovu vrstu spremanja. Medjutim, sva jela koja se samo krčkaju budu odlična, a takvih ima dosta.
Sve u svemu, za cenu od 2.200,oo dinara ja sam dobila odličnog “pomoćnika“ u kuhinji koji štedi vreme i struju za pripremanje jela, i svakome bih preporučila popularnog ‘krčka“.

Kvalitetno odradjena šerpa, mali potrošač struje, velika pomoć kod spremanja kuvanih jela.

Kako da ocenite članak i temu kojom se bavi?

FG Electronics FS-705 Električna šerpa, 4.0 out of 5 based on 42 ratings



Ovaj unos je objavljen pod Kućna oprema, Kućni aparati. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na FG Electronics FS-705 Električna šerpa

  1. Lidija kaže:

    Nije loša pomoćna stvar u kuhinji.A nije toliko ni skupa prema posuđu realno gledano.

  2. cole70 kaže:

    Ja stalno zajmim od sestre i nadam se da ću nekad, valjda da je kupim. Sladak kupus sa povrćem i mesom je prste da pojedeš! A staviš sve odjednom i zaboraviš, a ručak gotov!

  3. postovani, video sam krcka kod nasih prijatelja ali dali mi mozete reci koja je sadasnja cena ovoj proizvoda, veoma smo zainteresovani bar 3 porodice da odjednov narucimo i dobijemo ovu kuhinjsku opremu, interesujemo se i za kupovinu t.z. pizza pan, ili grill tavu sa stakleniv poklopcem.

  4. Anatoxin kaže:

    Zapravo ja obozavam ovu serpu. Kod nas nema zene u porodici, pa sa interneta smo skinuli puno recepata za razna jela i zamislite: postali smo pravi kuvari! :)

  5. goca kaže:

    gde moze da se kupi krcko za 2200 dinara?

  6. nikolina kaže:

    Koliko treba kuhati grah, kada se ubace svi sastojci i na kojoj temperaturi?? pozdrav

  7. tek sam kupila serpu i probala sam da kuvam pile na riblji nacin ali mi nije ispalo kako sam htela ,ostalo je mnogo vode,nije mi se ukrckalo.verovatno treba odrediti odredjenu kolicinu vode,sto ja jos ns znam

    • Jelena755 kaže:

      Kada sam kupila ovu serpu nije mi iz prve uspelo skoro ni jedno jelo. Nemoj se slucajno razocaravati, nego probaj i prati kuvanje i kolicinu vode dok ne „provalis“ sama sta i koliko treba da se krcka. Veruj mi neces biti razocarana i sigurno ces nadoknaditi to vreme ucenja i kasnije ces ustedeti mnogo.

  8. Vlada kaže:

    Pasulj mora OBAVEZNO da baci ključ pre nego što se stavi na sporo kuvanje, inače možete da se otrujete! Pojedine vrste pasulja sadrže toksične supstance koje sporo kuvanje (na 70-90 stepeni) pojačava nekoliko puta! Da bi se uklonile, potrebno je da se pasulj najpre kuva barem 10 minuta u ključaloj vodi. Ne šalite se s ovim, i molim vas unesite korekciju u tekst, sva upustva za upotrebu obično sadrže ovo masnim slovima.

    Što se „krčka“ tiče (došao sam ovde tražeći kako se zove crock pot na srpskom), morate voditi računa da hranu ne prekuvate, i da uvek ima dovoljno vode. Problem je u tome što voda iz njega ne isparava (prema patentu, sam kondenz blokira izlaz pare), tako da morate unapred znati koliko tečnosti je potrebno.

    Odličan je za zamrznuto meso i sve tvrđe komade, goveđu plećku, jezik, pileći karabatak, rebarca, kolenicu, šunku, sve što dimljeno, pasulj i meksička jela, pored ostalog. Za povrće zavisi, neka treba dodati ranije, neka kasnije, neka treba prethodno kratko upržiti da bi se sačuvali hranljivi sastojci, neka dodati na kraju. Tražite recepte na engleskom i drugim jezicima, ima ih dosta po internetu. Uglavnom se ostavi preko noći do ujutru (za ručak), ili se uključi ujutru pre odlaska na posao da vas sačeka večera kad se vratite.

  9. Proigrac kaže:

    Vredi svaki dinar, ne bih je zamenio ni za sta sada…Preporodila me je..

  10. flexible995 kaže:

    Ova serpa je nezamenljiva u kuhinji ..mnogo brze se skuva hrana..malo je zeznuto pranje..mislim da ne sme u masinu za sudove ..al zato vredi svaku paru!

  11. rast kaže:

    Mnogo brze spremamo jela od kada smo kupili ovu serpu.Odlicna je,samo malo mora da se povede racuna oko pranja,tj.da budete malo nezniji u odnosu na ostale sudove.Inace,vrlo je ekonomicna i hrana stize dosta brze a ukus se ne gubi.

  12. dragana kosic kaže:

    Ova serpa stvarno ne moze da se uporedjuje ni sa jednim proizvodiom Ceptera a kamoli AMC a.Za sta sluzi ova serpa,da se hrana krcka 8 sati da ne bude skuvana, a da sve sto je dobro u hrani bude unisteno.Pa od ove sepe je bolji i stari expres lonac.

  13. Weeny kaže:

    Ja sam sinoc dobila bas ovu ,,serpu,, i nocas stavila po dobijenom uputsvu na srednjoj temperaturi sarme da se krckaju 8 sati. Na moje veliko razocarenje sarme nisu bile skuvane, a narocito pirinac! Iz keramicke posude prebacila sam ih u obicnu serpu i dokuvala na ringli, sta cu. Da li imate neke savete ili recepte, gde ih mogu naci, kako da valjano skuvam jelo u Krcku, cula sam da je izuzetan ali se ocigledno ja nisam snasla…Nije mi jasno sta ce se desiti ako ostavim da se kuva 8 sati na najjacoj varijanti, ono kada krca, da li ce ispariti tecnost, zagoreti, sta vec ….

    • miramirche kaže:

      Ja licno je jos ne koristim, jer nemam vremena da je pratim dok kuva, da bih provalila koliko ide vode… Inace prodajem kucne aparate pa izmedju ostalog i tu serpu. Moji kupci kazu da je FENOMENALNA!
      Grejaci su kod te serpe postavljeni sa strane a ne odozdo tako da NE MOZE DA ZAGORI hrana cak iako se kuva i vise od 10 sati. Moze samo da se prekuva, ali je ukus fenomenalan!
      Posebno su zadovoljni sa dinstanjem veceg parceta mesa npr. butke ;)

  14. snezanas kaže:

    Izuzetno je dobra stvar kupila sam je na akcije kad je bila,u ovoj serpi kuvam kad bas nemam mnogo vremena i bude jelo kao iz restorana.

  15. maximus kaže:

    Hrana je veoma ukusna kada se spremi u ovoj serpi, jedina mana je to sto je potrebno malo vise vremena da se zagreje. Moja ocena od 1 do 10 je 8!

  16. ance kaže:

    U odnosu na Cepter serpe je duplo jeftinija, a pravi vece ustede na energiji. Ja je cesto koristim i imam odlicne recepte jer bez toga morate mnogo eksperimentisati da bi ste dosli do dobrog – neprekuvanog ili nedokuvanog jela.

    • JELENA GAJIC kaže:

      mozete li mi poslati na maiil neki recept , kuvala bih ali nikako da pocnem jer nemam recepte

  17. Medicinska sestra kaže:

    Nikad nisam cula da postoji ovako nesto- jos jedna korisna informacija sa ovog sajta. Izgleda vise nego primamljivo, a cena je bas pristupacna.

  18. gajic_bor kaže:

    Imam ovakvu Fagor serpu – super krcka i to je jedan prvoklasni proizvod, verujem da je i ova takva jer je sve isto, karakteristike cak i izgled samo je drugi proizvodjac. Veoma korisna stvar za danasnji brz nacin zivota.

  19. sanjasa kaže:

    Bas mi je juce ujutru pricala kuma kako je skuvala jaretinu u Krcku kojeg je pozajmila od mame. I koliko ukusna je bila, a kuvala ju je ceo prethodni dan (vise od 9h).
    Mozda je hrana ukusna, ali me interesuje koliko nutritijenata ostane u njoj posle toliko dugog kuvanja? I koliko manje struje potrosi od Zepter serpe na ringli podesenoj na najmanju snagu?

  20. Beer Drinker kaže:

    Godinama sam tražio ovu (pa ne mogu je baš nazvati šerpom…), u originalu se zove „Slow cooker“. Platio sam oko 50e (u međuvremenu je cena očigledno pala, i to dosta). Najbolje mi ispada sarma (bilo posna, bilo „normalna“) i sve što se krčka…Tačnije, ono što pliva u vodi, za razliuku od onog što se dinsta, u malo vode. Nisam baš zadovoljan kako skuva meso sa povrćem, nekako deluje poluskuvano (a raspada se). Inače, sarmu krčkam neposredno pored kreveta u kome spavam i nema nikakvih problema, pre je cela kuća mirisala na zapršku. Iako ga imam preko 3 godine, još nisam stigao da isprobam gomilu recepata koje sam skinuo sa neta, ima jako zanimljivih.
    Što se pasulja tiče, i svih jela u koje ide dinstani luk, obavezno ga izdinstajte posebo, pa ga dodajte u lonac, ako ga stavite živog ostaće previše čvrts!

    • Jelena755 kaže:

      Da, to sam zaboravila da napisem za pasulj. Prvu vodu i prvo dinstanje uradim u posebnoj serpi i onda ga kuvam u krčku. Što se mesa i povrća tiče dobro je otkloniti poklopac do pola i onda krčkati. U tom slučaju nema raspadanja mesa.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

  1. Komentari ne smeju sadržati psovke, preteće, rasističke, vulgarne, šovinističke ili na bilo koji drugi način uvredljive poruke.
  2. Molimo posetioce Oceni portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
  3. Zabranjeno je lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
  4. Redakcija Oceni ima pravo da ne objavi komentare koji nisu saglasni sa pravilima 1, 2 i 3.
  5. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Oceni.rs a autor samim činom slanja komentara potvrđuje da je upoznat sa Uslovima korišćenja i da je sa njima saglasan.
  6. Komentarišite proizvod, uslugu ili temu članka uopšte samo ukoliko imate lično iskustvo. Možete komentarisati i kvalitet samog članka i to koliko Vam je autor ovim člankom pomogao da potvrdite ili promenite mišljenje o temi kojom se članak bavi. Nemojte slati generičke komentare "super je", "divno je", "baš je dobro" i sl.. Takve komentare više nećemo objavljivati. Nemojte kao komentare slati podatke ili činjenice koje je autor već napisao u samom članku. Ni takve komentare nećemo objavljivati. Postoji i drugi način da se poveća stanje Oceni.rs kredita, pisanjem sopstvenih članaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pre klika na dugme Predaj komentar uključi ovu opciju ukoliko želiš da na svoju mail adresu dobiješ notifikacije o novopridošlim komentarima na ovaj članak

Možete se prijaviti da dobijate notifikaciju o novopristiglim komentarima na ovaj članak.
To možete uraditi tako što ćete svoju email adresu uneti OVDE.